szerző:
Eduline

A diplomával rendelkező brit munkavállalók 85 százalékkal többet kerestek tavaly azoknál, akiknek csak érettségijük volt, de ez a különbség egyre csökken - derül ki a brit statisztikai hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

A diplomások és a csak érettségivel rendelkezők fizetése közötti különbség 1993-ban érte el a legmagasabb értéket, akkor a diplomások 95 százalékkal kerestek többet. 2010-ben minden ötödik diplomás azonban kevesebb pénzt keresett az érettségizettek átlagfizetésénél.

Brit diáktüntetés 2010 őszén. Nemcsak a tandíj magas, a diplomások előnye is csökkent
©

A statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy a minden képzettség nélküliek aránya közben egyre csökken a brit munkaerőpiacon. 1993-ban a 22 és 64 év közöttiek 25 százalékának nem volt semmilyen végzettsége, míg tavaly ez az arány már csak 11 százalék volt.
   
A statisztikai hivatal szerint ennek az az oka, hogy a képzettség nélküliek korábban magasabb aránya elsősorban az 50 év feletti munkavállalóknak volt betudható, míg ők mára nagyrészt már nyugdíjba vonultak. Mennyit keresnek a diplomás pályakezdők? A legjobban fizetett szakmák listáját itt találod.

MTI