szerző:
Eduline

Igazolatlan hiányzás jár azoknak a diákoknak, akik ma nem mennek be a tanórákra, hiányzásukat pedig sem szüleik, sem háziorvosuk nem tudja igazolni. A szombati tanítási napokra ugyanis ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a "normál" hétköznapokra.

Ebben a félévben már nem lesz több szombati tanítási nap, a következő már a 2011/2012-es tanévre esik: november 5-én az október 31-i pihenőnapért cserébe kell majd iskolapadba ülni, ismét hétfői órarend szerint. A 2010/2011-es tanév legfontosabb dátumait itt találod.
A legtöbb általános- és középiskolában hétfői órarend szerint szervezték meg a szombati tanítási napot. Aki az órákon nem jelenik meg, ráadásul orvosi vagy szülői igazolást sem tud bemutatni az osztályfőnökének, annak igazolatlan hiányzást írnak be. Az igazolatlan hiányzásról és a legfontosabb iskolalátogatási szabályokról bővebben itt olvashatsz.

Kétszázötven óra – legfeljebb ennyit hiányozhatnak igazoltan az általános- és középiskolások anélkül, hogy évet kellene ismételniük. Ha ennél is több mulasztást gyűjtenek be a tanév során, év végén nem kaphatnak sem osztályzatokat, sem bizonyítványt. Igaz, a notórius hiányzókat „megmentheti” a tantestület, és osztályozó vizsgára küldheti: akkor azonban nem dönthet így, ha az igazolatlan órák száma meghaladja az igazolt mulasztásokét, és ha az iskola többször is értesítette erről a szülőket. Az igazolatlan mulasztások akár a tanulói jogviszony megszűnéséhez is vezethetnek – ha a már nem tanköteles diákok több mint harminc igazolatlan órát gyűjtenek össze, és az iskola legalább két alkalommal, írásban figyelmeztette a szülőket erre, valamint értesítette az egészségbiztosítási pénztárat.

eduline