szerző:
Eduline

Előttetek a pályaválasztás, de nem vagytok biztosak abban, hogy mit tanuljatok vagy éppen hogy mit dolgozzatok? Mutatunk néhány trükköt, amelyek segíthetnek a döntésben.

©

A Zeit magazin összegyűjtött néhány praktikus megoldást, amelyekkel előrébb juthattok a döntéseteket illetőleg. Ezekből mutatunk nektek párat.

1. Pro és kontra lista

Készítsetek egy listát a lehetséges szakmákról vagy akár szakokról. Írjátok fel ezeknek a nevét egymás mellé, majd oszlopokba rendezve mindegyik alá írjatok pozitív és negatív jellemzőket. Ehhez a klasszikus módszerhez sokan fordulnak, úgy eldöntve azt, hogy melyikből van több egy-egy oszlopban. De ez általában nem túl szerencsés, mert a fontos és az esetleg jelentéktelen érvek ugyanolyan mértékben szerepelnek. Ezért inkább azt nézzétek, hogy hova mit írtatok, és hogy melyik érv a mérvadóbb. Kezdetnek jó lehet látni a szerintetek fontos szempontokat.

2. A saját feltételeitek

Az előző módszerhez kicsit kapcsolódva, tegyétek fel magatoknak azt a kérdést, hogy mi a legfontosabb szempont nektek. Ilyen kritérium lehet például az, ha egy adott városban szeretnétek maradni vagy éppen költözni a barátotok/barátnőtök miatt. Ha végiggondoljátok, hogy számotokra mi a legfontosabb, máris szűkülni fognak a lehetőségek. De olyan is előfordulhat, hogy valamivel kapcsolatban rájöttök, hogy nem is olyan fontos, ilyen módon is könnyebben előrébb juthattok.

3. A mátrix

Kifejezetten munkaválasztás esetén hasznos lehet a mátrix rajzolása. Írjátok fel például, hogy munkahely, munkaidő és fizetés. Aztán a lehetséges állásokat is írjátok fel, és mindegyiket kössétek össze azzal a megadott lehetőséggel, amelyben az ideális nektek. Például egy állás esetében tudjátok, hogy jó a fizetés és a munkaidő is megfelel számotokra (például rugalmas), viszont helyileg messze van, akkor az előző kettőhöz odakötitek, míg a munkahelyhez nem. A végén pedig az lesz a legjobb, ahová mindegyik szempontot oda tudtátok húzni. Persze más általatok megadott szempontok alapján is meg lehet mindezt csinálni.

4. Fej vagy írás?

Mindenki ismeri az érmefeldobós játékot. Két állás vagy szak esetén döntsétek el, hogy melyik legyen a fej, melyik az írás, és dobjátok fel. Közben figyeljétek meg magatokat, ha egyiknek jobban szurkoltok, akkor máris érdemes elgondolkoznotok újra a döntésen.

5. Távolról nézni

Sokat segíthet egy külső szemszög is, amely távolról nézi a szempontokat. De ezt akár ti magatok is létrehozhatjátok. Képzeljétek el, hogy egy barátotok kér tőletek tanácsot ugyanabban a témában, mint ti. Mit mondanátok neki? Ha így nem működik, érdemes lehet még belegondolnotok abba, hogy egy-egy döntés kapcsán elképzelitek magatokat pár év múlva. Ezt szeretnétek csinálni?

Jól választanak szakot az egyetemen-főiskolán továbbtanulók?

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az egyetemi szak kiválasztása hasonló a társkereső programokhoz: megadjuk az alapadatainkat, a rendszer pedig kidobja, ki illik hozzánk. A pályaorientáció ennél sokkal bonyolultabb kérdés - mondja a végzős középiskolások legfontosabb kihívásáról, a szakválasztásról Greskovits György, a Milestone Intézet oktatási programjainak vezetője.