szerző:
Eduline

Gépészmérnök, gépkezelő, bolti eladó - ezekkel a végzettségekkel lehet a leggyorsabban állást találni 2013-ban.

©

Országos átlagban legalább száz pályakezdő bolti eladó, termék-összeszerelő, húsfeldolgozó, lakatos és forgácsoló felvételét tervezik a vállalatok 2013-ban - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) felméréséből.

Ugyanez a helyzet a következő szakmákban is: pénztáros, villamosipari technikus, hegesztő, fémmegmunkáló, rakodómunkás, pék, ügyfélkapcsolati munkatárs, irodai adminisztrátor, szabó. A friss diplomások közül a villamos- és gépészmérnökök, illetve az elemző közgazdászok találhatnak a legkönnyebben állást.

Nehezebb dolguk lesz a cukrászoknak, szoftver- és alkalmazásfejlesztőknek, az erdő- és építőmérnököknek, a rendszergazdáknak, a fa- és könnyűipari technikusoknak, az ápolóknak, az újságíróknak, a könyvelőknek - ezekben a szakmákban mindössze 10-19 pályakezdő felvételét tervezik a cégek idén.

A felmérésről
A rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétele 2012 szeptemberében és októberben zajlott. A 2013-ra vonatkozó előrejelzés 7 229 gazdálkodó szervezet válaszaiból állt össze.

A közép-magyarországi régióban egyedül elemző közgazdászokból keresnek átlagosan több mint száz főt a cégek. 50-99 pályakezdőt szeretnének felvenni ügyfélkapcsolati munkakörbe, villamosmérnöknek, orvosnak, biológusnak, orvosi laboratóriumi asszisztensnek, kontrollernek és bolti eladónak.

A közép-dunántúli régióban más a helyzet: itt azok a pályakezdők a legkeresettebbek, akik a gumikerékgyártásban dolgoznának. Őket követik a forgácsolók, gépészmérnökök és mechanikaigép-összeszerelők.

A nyugat-dunántúli régióban forgácsolókból és gépészmérnökökből 50-99 pályakezdőt terveznek felvenni, a Dél-Dunántúlon pedig a termék-összeszerelők és a mérnökök a legkeresetebbek.

A dél-alföldi régióban a lakatosok, hegesztők és forgácsolók tudnak a legkönyebben elhelyezkedni pályakezdőként. Észak-Alföldön - a gépészmérnökök mellett - azoknak lesz a legkönnyebb dolga, akik értenek a műanyagtermék-gyártó gépek kezeléséhez, a mezőgazdasági és ipari gépek karbantartásához.

Az észak-magyarországi régióban bolti eladókat, termék-összeszerelőket, húsfeldolgozókat, pénztárosokat, villamosmérnököket és villamosipari technikusokat keresnek a legnagyobb számban.