szerző:
Eduline

Általános irodai adminisztrátor, ügyintéző, technikus, gépjármű- és motorkarbantartó, bányászati felügyelő – ezekben a munkakörökben a legnehezebb elhelyezkedni az idén.

©

Országszerte legalább 100 irodai adminisztrátor elbocsátását tervezik a cégek 2013-ban, de hasonló a helyzet az ügyintézői, egyéb műszaki foglalkozású és máshová nem sorolható technikusi munkakörökben is - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, valamint a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) felméréséből. Bár a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétele még 2012 szeptemberében és októberében zajlott, (a 2013-ra vonatkozó előrejelzés több mint 7200 gazdálkodó szervezet válaszaiból állt össze), ezek most is hasznos infók lehetnek azoknak, akik továbbtanuláson gondolkodnak.

Milyen szakmákban számítanak a legnagyobb leépítésekre?

A közép-magyarországi régióban az általános irodai adminisztrátorok, a szakorvosok, a segédápolók és a műtőssegédek körében készültek 2012 végén a legnagyobb leépítésre. A közép-dunántúli régióban leginkább ipari vagy műszaki foglalkozású, technikusi munkakörben dolgozó, mechanikaigép-összeszerelő, gépjármű- és motorkarbantartó, illetve rakodómunkások találnak a legnehezebben állást.

A nyugat- és dél-dunántúli régióban a fémmegmunkálók, a kútfúrók, a szállítmányozási nyilvántartók, a tejfeldolgozók és tejtermékgyártók, illetve a mezőgazdasági-, erdőgazdasági-, növényvédőgép-kezelők vannak a legnagyobb veszélyben az előrejelzés szerint.

A Dél-Alföldön az általános irodai adminisztrátorok és a gumitermékgyártók sem válogathatnak a szabad állások közül. Az észak-alföldi régióban bolti pénztárosoktól és jegypénztárosoktól, illetve egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúaktól terveztek megválni a cégek.

Az észak-magyarországi régióban az ügyintézők, a gépjármű- és motorkarbantartók, az irodai adminisztrátorok, az autóbuszvezetők és bányászati felügyelők állása van a legnagyobb veszélyben. Milyen szakembereket keresnek a vállalatok? Erről itt olvashattok, a 2013-as hiányszakmák listáját pedig itt találjátok.