szerző:
Eduline

Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik informatikai alapszakot végeztek? Megnéztük a diplomás-pályakövetési felmérés eredményeit.

©

A diplomáspálya-követési rendszer 2017-es adatai szerint a pályakezdő gazdaságinformatikusok átlagfizetése 329 473 forint, míg a mérnökinformatikusok átlagbére ennél több tízezer forinttal magasabb, 362 587 forint.

Az informatikai alapszakok közül a programtervező informatikus rendelkezik a legjobb eredményekkel: a pályakezdők átlagbére 364 604 forint.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, becslések szerint 30-40 ezer informatikus tudna azonnal munkába állni. A munkaerőhiány leginkább a mikrovállalkozásokat veszélyezteti, esetükben nagyobb az esély, hogy a munkaerő gyorsan és könnyedén továbbáll. A fizetések ugyanis rohamléptékben emelkednek, a senioroké a 1,5 millió forintot is elérheti.

400-600 ezer forintot keresnek pályakezdőként azok, akik ezt a szakmát választják

Sokszor ajánlatot sem tudnak adni egy új projektre a kisebb informatikai cégek, mert már annak összeállítására sincsen emberük, számos cégnek pedig a megszerzett projekteket kell visszamondania az informatika területén egyre erősebb szakemberhiány miatt - írta a keddi Népszava az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása alapján.