szerző:
Eduline

Irodai, pénzügyi és idegenforgalmi OKJ-s tanfolyamokat már 50-100 ezer forintért is el lehet végezni, vannak azonban olyan képzések, amelyekért mélyebben a zsebbe kell nyúlni - igaz, ezek később jól jövedelmeznek. Íme, a legdrágább OKJ-s tanfolyamok.

©

Ha nem tanfolyami, hanem iskolarendszerű képzésben szeretnétek elvégezni az OKJ-t - ebben az esetben minden nap be kell járni -, 22-23 éves korig tanulhattok ingyen. Jó hír: az esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken nincs korhatár, bárki ingyen tanulhat, aki korábban nem szerzett OKJ-s végzettséget államilag finanszírozott formában.

A felnőttképzésért azonban fizetnetek kell: ha nem iskolarendszerű formában végzitek el a tanfolyamot, heti egy-két napot kell bejárnotok. Ezek a képzések rövidebbek, mint az iskolarendszerűek, így gyorsabban szerezhettek újabb szakmát. Szeptembertől ez is változni fog: hosszabbak lesznek az iskolarendszeren kívüli tanfolyamok is, emiatt két-háromszorosára drágulhatnak a képzések. Erről itt olvashattok.

Képzések 250-300 ezer forintért

Nem olcsó kozmetikusi bizonyítványt szerezni: egy budapesti, egy-másfél éves kozmetikusképzésért általában 300 ezer forintot kell fizetni, de találtunk 199 ezer forintos tanfolyamot is, igaz, ehhez még hozzá kell adni a vizsga díját, amely 35 ezer forint.

Az egyéves energetikusi tanfolyam Pécsen 370 ezer forintba kerül, Budapesten ennél jóval olcsóbb képzést is találtunk, 230 ezer forintért. A képzés során a hallgatók megtanulják, hogyan kell üzemeltetni az épületek energetikai berendezéseit, az izgalmasabb rész azonban a megújuló energiaforrásokról szól. Arról is tartanak órákat, hogyan működnek a passzívházak vagy a napkollektorok. A trendet követve ez a szakma valószínűleg egyre többet fog érni a munkaerőpiacon: a végzettek ellenőrként, vállalatoknál és tanácsadóként is elhelyezkedhetnek.

Nem olcsó a kacifántos nevű fogyóelektródás ívhegesztők tanfolyama sem: egy féléves képzés 190-300 ezer forintba kerül, ehhez még hozzá kell adni a körülbelül 60 ezer forintos vizsgadíjat is. Ennek ellenére 2012 első felében ez volt a negyedik legnépszerűbb tanfolyam. A tanulók először a gépészet alapvető tudnivalóival és a munkavédelmi előírásokkal ismerkednek meg, ezután következnek a he­gesz­tő alap­is­me­re­tek, a gép­ipa­ri szak­rajz és a mű­sza­ki áb­rá­zo­lás, majd a tanfolyam nevében szereplő speciális szakterület. Melyek voltak a legnépszerűbb képzések 2012 első hat hónapjában? Itt találjátok a listát.

2012 első felében a szakácsképzés végzett a harmadik helyen a résztvevők számát tekintve: szakácsokból országszerte hiány van, így megéri elvégezni egy tanfolyamot, igaz, ezért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A kilenc-tíz hónapos képzésért több budapesti oktatóközpontban 210-220 ezer forintot kell fizetni, de van olyan iskola is, amely 235-270 ezer forintért hirdeti a tanfolyamokat. Vidéken kevesebbet kérnek: Szegeden például 95 ezer forintért is el lehet sajátítani az alapokat.

A legtöbb iskola 220-240 ezer forintos áron kínálja az egyéves CNC-forgácsoló tanfolyamokat is, erre a képzésre is sokan jelentkeztek tavaly. A képzés itt is gépészeti alapismeretekkel kezdődik, erre épülnek rá a szakterülethez tartozó modulok.

A rövidebbek olcsóbbak is

Az idegenvezetői tanfolyam a legtöbb helyen 100-120 ezer forintba kerül, ezért az összegért tíz hónapig tanulhatnak a hallgatók. Máshol már kilenc hónap alatt is el lehet végezni a képzést: Budapesten 130-140 ezer forintot, a vidéki nagyvárosokban 90-110 ezer forintot kérnek az intézmények a jelentkezőktől.

Az egy hónapos gépíráskurzus nemcsak jóval rövidebb, hanem olcsóbb is, mint a többi képzés: Budapesten és vidéken is lehet találni tanfolyamot 28-40 ezer forintért. A bérügyintézői végzettséget is gyorsan és viszonylag olcsón lehet megszerezni: hat hónap alatt, 40-50 ezer forintért.