szerző:
Eduline

Mennyit kereshetnek azok a pályamódosítók, akik nem az egyetemek-főiskolák informatikai szakjai, hanem a néhány hónapos programozókurzusok közül választanak?

©

Jelenleg több mint egy tucat, kisebb-nagyobb magániskolában lehet programozást tanulni, a legtöbb intézmény Budapesten alakult - írja a hvg.hu.

A Codecoolnál négy helyszínen, több százan tanulnak egy időben. A képzés egyéves, amit féléves gyakorlat követ. Feltétel a jó angoltudás és logikai készség. Ennyi idő alatt mindenféle előképzettség nélkül, lényegében a nulláról olyan tudást lehet szerezni, mint öt év alatt az egyetemen.

A programozóiskola háromhavonta bocsátja a munkaerőpiacra végzett hallgatóit, nem akármilyen feltételekkel: azok, akik 2017-ben végeztek, átlagosan 370 és 430 ezer forintos havi fizetéssel tudtak elhelyezkedni. Idén ennél is többet, 400-450 ezer forintot ajánlanak a frissen végzett, kezdő programozóknak a cégek. Az iskola 350 ezer forintot garantál.

A tudásnak azonban ára van: a Braining Hubnál a hat hónapos tanfolyamért áfa nélkül 450 ezer forintot kell fizetni, és vállalni, hogy a frissen végzett hallgató egy évig annál a cégnél marad, ahová kiközvetítették. Cserébe garantált a nettó 250 ezer forintos kezdő fizetés. A Codecoolnál nem mindegy, hogy valaki a budapesti vagy a miskolci iskolában tanul-e: előbbiben 1,4 millió, utóbbiban 900 ezer forint a tandíj. Azért ilyen magas, mert az iskola nem kap állami támogatást.

400-600 ezer forintot keresnek pályakezdőként azok, akik ezt a szakmát választják

Sokszor ajánlatot sem tudnak adni egy új projektre a kisebb informatikai cégek, mert már annak összeállítására sincsen emberük, számos cégnek pedig a megszerzett projekteket kell visszamondania az informatika területén egyre erősebb szakemberhiány miatt - írta a keddi Népszava az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása alapján.