szerző:
Eduline

2013 januárjától kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet jogosítványt szerezni.

Szigorítanak a szabályokon, 16 éves kor alatt semmilyen járműre nem lehet jogosítványt szerezni
©

2013 januárjától kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet jogosítványt szerezni. Aki még az eddigi jogszabályok szerint szeretné letenni a jogosítványt motorra, annak igyekeznie kell - tudta meg a Kossuth Rádió.

Mopedre 14 évesen már nem, csak 16 éves korban lehet jogosítványt szerezni. Nagymotorra ez a korhatár 24 évre emelkedik, és változások történnek más kategóriákban is. A teherautó-vezetői és az ehhez kapcsolódó nehézpótkocsis képzés korhatára 18-ról 21 évre, az autóbuszos képzésé pedig 21-ről 24 évre emelkedik.

Aki idén november 30-ig be tudja fejezni a motorosképzést, annak érdemes még elkezdenie, hiszen megkaphatja a vizsgabizonyítványát. Akinek azonban ez nem sikerül, - a jogszabályváltozás miatt - nem folytathatja jövőre. Újra kell kezdenie a tanfolyamot, és a befizetett összeget is elbukja - mondta el Göbölös Gábor autósiskola-vezető a 180 perc című műsorban.

A korhatár megemelkedése – Göbölös Gábor szerint – érettebb motorosokat eredményezhet az utakon: „Bízzunk benne, hogy ezzel érettebbek lesznek az emberek, a járművezetők jobban tudják majd magukat és a testi egészségüket is értékelni."