szerző:
Eduline

Elfogyott az e heti zsebpénz, de nincs kedvetek otthon ülni? Hétről hétre olyan programokat ajánlunk nektek, amelyekért egy fillért sem kell kiadnotok.

Képünk illusztráció
©

Free Walking Tours

Bár elsősorban külföldieknek szólnak a Free Walking Tours ingyenes túrái, a "zsidó negyed", illetve a "kommunizmus" tematikájú sétát budapestiként is érdemes végigjárni. Előzetesen regisztrálni csak akkor kell, ha csoportosan, több mint tizenketten mentek. A túrák minden nap fél négykor indulnak a Vörösmarty térről, és körülbelül két és fél órásak.

Az államszocialista időszakot bemutató túrán megismerkedhettek a korszakban állított emlékművekkel, és érdekes részleteket tudhattok meg a lakásviszonyokról, a korabeli oktatásról, egészségügyről, az állami propagandáról, az egyház- és a gazdaságpolitikáról. A túra végén a vezetők különböző tárgyakat mutatnak a saját múltjukból: propagandakiadványokat, társasjátékokat, iskolai egyenruhát, pénzérméket és bankjegyeket.

A zsidó negyedet bemutató túrán a Dohány utcai zsinagóga kertjébe is bevisznek titeket, felhívják a figyelmet a kerületben található zsidó szimbólumokra és jelképekre, és elkalauzolnak a helyi pubokba és kulturális központokba is.

Alternatív Budapest

Ingyen nézhetitek meg Kovács Péter, vagyis KoPé Alternatív Budapest című kiállítását is az Abszolút Galériában: a fotós munkáin "a főváros jellegzetes objektumai fantázia szülte adalékokkal vannak megbolondítva". A kiállítás november 21-től december 4-ig tart.

KoPé Petőfi Sándor szobrát is átalakította - persze csak a fotón
©

Öko-filmklub

Az A38 hajón 2011 óta fut az Ökopolitikai filmklub, amely célja a környezettudatosság és a társadalmi problémák iránti érzékenység fejlesztése. A vetítésekre teljesen ingyen ülhettek be: a következő november 22-én 18 órától lesz, a Vérző olaj című filmet játsszák, amelyet beszélgetés követ Gyimesi Júlia pszichológussal, a Károli Gáspár Református Egyetem Neveléslélektani Csoportjának egyetemi adjunktusával.

Art Market

November 28-tól december 1-ig, harmadik alkalommal rendezik meg az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárt. A vásár az Európa 20 országából érkező fiatal művészeket és galériákat mutatja be. A belépés ingyenes, a helyszín a Millenáris, a vásár csütörtökön, szombaton és vasárnap 11-20-ig, pénteken pedig 22-ig tart nyitva. Mivel a legtöbben csak nézelődnek, biztos nem fogtok kilógni a sorból akkor sem, ha semmit sem vesztek.

Campus life - evés-ivás, buli, könyv, kultúra kevés pénzből

Hol lehet 600 forintért ebédelni? A Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszögben jártunk, első cikkünket itt, a másodikat itt olvashatjátok el. A BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról itt olvashattok. Új trend a 200 forintos pizza: a legjobb lelőhelyekről itt olvashattok.

Hogyan mehettek múzeumba teljesen ingyen? Cikkünket itt találjátok, arról pedig, hogy hogyan spórolhattok a tankönyveken, itt olvashattok. Arról, hogy hogyan lehet színházjegyet venni 400-500 forintért, itt találtok tippeket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!