szerző:
Eduline

Olyan alapszakra jelentkeztetek, amelyen csak magas pontszámmal lehet ösztöndíjas helyet szerezni, az önköltséget pedig nem tudnátok fizetni? Akkor sem kell elkeserednetek, ha nem kerültök be: új sorozatunkban megnézzük, milyen hasonló OKJ-s képzéseket végezhettek el teljesen ingyen. Ötödik rész: építészet, faipar, környezetvédelem, mezőgazdaság.

©

Az idei felvételin az eddigi 16 mellett további 25 szakon, köztük több műszaki és agrár alap-, illetve osztatlan képzésen húztak központi ponthatárt: csak az kerülhet be állami ösztöndíjas helyre, aki ezt eléri (sőt, a jelentkezők száma és pontszáma, illetve a szakos kapacitás alapján ennél magasabb ponthatár is kialakulhat).

Azoknak, akik az építészmérnöki osztatlan szakra szeretnének bejutni állami ösztöndíjasként, legalább 330 pontot kell gyűjteniük (az azonos nevű alapképzésen nincs központi ponthatár). Az erdőmérnöki és a lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki alapszakra jelentkezőknek legalább 300, a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzésre jelentkezőknek viszont legalább 350 pontra lesz szükségük a támogatott helyre való bekerüléshez.

Ha most nem kerülnétek be, két év alatt szerezhettek a szakterületen OKJ-s szakképesítést. Ha iskolarendszerű képzésben tanultok, az első szakképesítés megszerzéséért nem kell fizetnetek: nappali tagozaton 21 éves korig tanulhattok ingyen, esti és levelező tagozaton viszont nincs korhatár. A tíz legfontosabb kérdés az ingyenes OKJ-ről.

Az érettségihez kötött úgynevezett emeltszintű szakképesítések 54-es számjegyűek, az ezek után elvégezhető emeltszintű szakképesítés-ráépüléseket pedig 55-ös számjegy alatt találjátok. Mennyit lehet keresni szakmunkásként, érettségivel, OKJ-s végzettséggel és diplomával?

Építészet

Ha építészmérnöki szakra jelentkeztetek, de nem kerültök be, a 9-es számú Építészet szakmacsoport képzéseit érdemes megnéznetek. A magasépítő technikus, illetve a mélyépítő technikus emeltszintű szakképesítések közül választhattok, amelyekkel építkezések megtervezésében és kivitelezésében vehettek részt, illetve üzemeltetési és karbantartási feladatokat is elláthattok.

Ezek után 480-720 óra alatt végezhetitek el az építőanyagipari minőségellenőr, a műemlékfenntartó technikus, illetve a vízépítő technikus ráépüléseket - az utóbbi kettő képesítést iskolarendszerű oktatásban, egy év alatt is megszerezhetitek.

Faipar, környezetvédelem-vízgazdálkodás, mezőgazdaság

Ha valamelyik központi ponthatáros agrárképzésre jelentkeztetek, és most lecsúsztok a felvételiről, a faipari (11-es számú), a környezetvédelmi-vízgazdálkodási (14-es számú) és a mezőgazdasági (20-as számú) szakmacsoport képzései közül is válogathattok.

Emeltszintű szakképesítés keretében tanulhattok faipari technikusnak: ezzel a végzettséggel fűrésztelepeken vagy alapanyaggyártó üzemekben is elhelyezkedhettek, és bútorok, ajtók, ablakok vagy parketta gyártásával és értékesítésével foglalkozhattok.

Szintén két év alatt végezhetitek el a környezetvédelmi, illetve vízügyi technikus képzéseket is: az előbbivel például energetikai, hulladék- vagy szennyvízkezelési, illetve nukleáris berendezések üzemeltetésében, illetve az ezekkel a feladatokkal kapcsolatos mérésekben, eljárásokban vehettek részt. Vízügyi technikusként többek között vízgazdálkodási létesítmények létrehozásában és fenntartásában, felszíni víz kitermelésében, árvízi védekezésben és a vízminőség biztosításában  vehettek részt.

Nem a diploma az egyetlen út: OKJ-s képzések

Gazdaság és üzlet

Egészségügyi képzések

Oktatás és sport

Szociális szolgáltatások

A környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoportban az emeltszintű szakképesítések elvégzése után választhattok a hulladékgazdálkodó szaktechnikus, a környezetvédelmi-mérés szaktechnikus, a nukleáris környezetvédelmi szaktechnikus, a települési környezetvédelmi szaktechnikus, a természetvédelmi szaktechnikus, illetve a vízgazdálkodó szaktechnikus ráépülések közül. Ezeket iskolarendszerben fél év alatt, vagy tanfolyami formában 240-360 óra alatt is elvégezhetitek.

A mezőgazdsági szakmacsoporton belül hét emeltszintű szakképesítés közül is választhattok: tanulhattok állattenyésztő és állategészségügyi technikusnak, erdészeti és vadgazdálkodási technikusnak, erdészeti gépésztechnikusnak, földmérő, földügyi és térinformatikai technikusnak, mezőgazdasági gépésztechnikusnak, mezőgazdasági technikusnak, illetve parképítő és fenntartó technikusnak.

Több ráépülést egy éves iskolarendszerű képzésben, illetve tanfolyami formában, 480-720 óra alatt is elvégezhettek. Ezek az agrár áruforgalmazó szaktechnikus, a kertészeti szaktechnikus, a növényvédelmi szaktechnikus, a térképész szaktechnikus és a vidékfejlesztési szaktechnikus. Csak tanfolyami formában szerezhetitek meg a földügyi térinformatikai szaktechnikus, illetve a távérzékelési szaktechnikus képesítéseket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!