szerző:
Eduline

Júniustól már nem csak az első, hanem a második szakképesítéseteket is ingyen szerezhetitek meg. Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Már két szakképesítést szerezhettek ingyen
©

Kinek ingyenes az első két OKJ-s képzés?

Június 12-én léptek hatályba azok az új szabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben, vagyis végezhet el két, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni.

Nappali tanfolyamra is járhatok?

Igen, a korábbi 21 helyett 25 éves korig. Ezután esti vagy levelező tagozaton, illetve más sajátos munkarendben (például távoktatás) végezhetitek el a képzést.

Mennyi ideig tanulhatok ingyen?

Érettségivel szakképesítésenként három tanéven keresztül tanulhattok ingyen - az OKJ-s képzések nagy része kétéves -, és ingyen végezhetitek el a szakképesítés-ráépüléseket is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig.

Milyen képzésekre jelentkezhetek érettségivel?

Erről itt írtunk.

Találok valahol leírást a képzésekről?

Igen, például a szakkepesites.hu oldalon, de mi is sorozatban dolgoztuk fel azokat az OKJ-s képzéseket, amelyeket a központi ponthatáros szakok területeén indulnak. A gazdasági és üzleti képzésekről itt, az egészségügyi tanfolyamokról itt, az oktatás és sport területén indulókról itt, a szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódókról itt, az építészeti, faipari, környezetvédelmi, mezőgazdasági képzésekről pedig itt olvashattok.

Akkor is ingyenes az OKJ, ha már van diplomám?

Igen, ugyanolyan feltételekkel szerezhettek szakmát, mint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük.

Az OKJ-val fogynak az államis féléveim?

Nem, az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe. Az állami ösztöndíj feltételeiről itt olvashattok, arról pedig, hogy az idei tanévtől könnyebben elveszíthetitek, itt írtunk.

Ha elvégzem az OKJ-t, kaphatok érte pluszpontot az egyetemi felvételin?

Igen, ha az adott szakirányon tanultok tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 24 többletpontot kaphattok. A 2016-os felvételin érvényes szabályokat itt találjátok.

Mi a különbség a felsőoktatási szakképzés és az OKJ között?

A felsőoktatási szakképzés (régebben felsőfokú szakképzés) nemrég kikerült az Országos Képzési Jegyzékből. Ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a képzésekre a felsőoktatási felvételi során kell jelentkeznetek.

Van felvételi?

A felsőoktatáshoz hasonló felvételi nincsen, de bizonyos esetekben, például művészeti képzéseknél lehetséges, hogy tartanak valamilyen alkalmassági vizsgát, de ha nincs nagy túljelentkezés, akkor ezeknek kicsi a tétje.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!