szerző:
MTI

Elsősorban kétkezi, férfierőt igénylő hiányszakmák szerepelnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által összeállított listán, a fizikum azonban az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a technológia fejlődésével, így a nők is helytállhatnának a hiányszakmák egy részében - írja a Napi Gazdaság.

©

A lap csütörtöki cikke szerint legnagyobb számban elsősorban gépi forgácsolóra van szükség, a második, harmadik és negyedik helyen a villanyszerelő, a hegesztő és az ipari gépész szakma áll, amelyekből legalább 15 régióban keletkezett munkaerő-piaci deficit. A 29 munkakört tartalmazó lista mindössze ötödik sorában szerepel a nők által is ellátható szociális gondozói és ápolói munkakör.

Mindez a gazdaság számára kedvezőtlen lehet, hiszen előnytelen helyzetbe hozza a nőket – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Ráadásul a KSH 2012-es demográfiai helyzetképe szerint az ország idősebb korösszetételű területein az átlagosnál magasabb a nők aránya.

Szilágyi János, az MKIK szakképzési igazgatója szerint azonban egyre több – korábban kétkezi – munkakör már számítógépes ismereteket igényel, a fizikum háttérbe szorul a technológia fejlődésével. Magyarországon a vállalatok a gyengébbik nem képviselőit az Európai Uniót is meghódító "girl go to tech", azaz "nőket a technikai szakmákba" elv mentén igyekeznek toborozni esztergályos- vagy CNC-gépkezelő és -programozó, műszerész, illetve szerszámkészítő szakmákba, de az autógyártásban is lehet ennek létjogosultsága egyes kvalifikált területeken - írja az újság.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!