szerző:
Eduline

Havi nettó 183 ezer forint - átlagosan ennyit keresnek a gazdasági képzéseken végzett friss diplomások a...

©

Havi nettó 183 ezer forint - átlagosan ennyit keresnek a gazdasági képzéseken végzett friss diplomások a diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai alapján, ez az összeg jóval magasabb a pályakezdők 159 150 forintos átlagbérénél - olvasható a HVG rangsor - Diploma 2014-ben.

"A gazdasági szakokon végzett pályakezdők az átlagosnál valamivel nehezebben, 4,02 hónap alatt találtak maguknak állást. A pályakezdő diplomások munkanélküliségi aránya a felmérésre válaszolók önbevallása szerint 6,4 százalék, ám a gazdasági képzésterületen végzetteké ennél jóval alacsonyabb, 5,5 százalék" - olvasható a kiadványban.

A diploma megszerzésekor a végzettek közel fele már főállásban volt, pár százalékkal felülmúlva az összes felmért körében regisztrált 44,8 százalékos arányt. Nem illeszkedik a végzettség szakterületébe a munkavállalók egyötödének az állása, s szintén egyötödük kénytelen felsőfokú végzettséget nem igénylő munkahellyel beérni. Mennyit keresnek a különböző egyetemeken, főiskolákon végzettek? Itt találjátok az intézményekre lebontott adatokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!