szerző:
Eduline

A magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimumtól, még ha 2017 második negyedévében a megtakarítások aránya rekordot is döntött - derül ki a K&H legutóbbi felméréséből.

©

Magyarországon még mindig jellemző, hogy sokan a „párna alatt tartják a pénzüket”, hatalmas készpénzállomány van forgalomban. A munkaerőpiacra lépő vagy készülő fiatalok már járatosabbak a digitális bankolásban, kevésbé tartanak az elektronikus pénzkezeléstől, azonban mindössze 31 százalékuk tesz félre minden hónap elején, derül ki a K&H Pályakezdők Jóléti Indexének idei felméréseiből. Ez meglehetősen alacsony arány, mégis a korábbi időszakokhoz képest jelentős növekedést jelent. A megkérdezett fiatalok 27 százalékának nincs megtakarítása, azoknak az aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében 46 százalék.

  • a megkérdezett fiatalok megtakarításainak átlaga összesen 629 ezer forintra rúgott (ugyanez év elején átlag 767 ezer forint volt, vagyis a megtakarítók számának növekedése nem eredményezte a megtakarítási összegek növekedését)
  • az aktív dolgozók átlagosan 763 ezer forinttal rendelkeztek
  • a diákok 534 ezer forintot tettek félre
  • a munkanélküliek 678 ezer forint
  • míg a GYES/GYED-en lévők megtakarítása átlagosan mindössze 134 ezer forint

„Felmérésünkből jól látható, ami a hosszútávon való gondolkodást illeti, továbbra is vegyes a kép. A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb 1 hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is, ami szintén elég szomorú aránynak számít. Ugyanekkor az aktív keresők csupán 20 százaléka állította, hogy 1 hónapig bírná fenntartani magát a félretett vagyonából. A megkérdezett fiatalok körében 30 százalék azok aránya, akik legalább fél évig megélnének bevétel nélkül, a megtakarításaik segítségével." - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezője.

Kifejezetten stresszes a pályakezdés az egyetemistáknak, derül ki a legfrissebb kutatásból

A mostani egyetemisták életük során akár négyszer is munkahelycserére kényszerülhetnek; ezalatt szakmaváltásra szintén érdemes számítani. Rendkívül stresszesen élik meg a pályakezdést a mai fiatalok: bizonytalanok abban, hogy a most megszerzett tudásuk hosszú távon elegendő-e a munkavállaláshoz. Nem független ettől, hogy háromnegyedük úgy gondolja: öt év múlva nem a jelenleg tanult szakmájában fog dolgozni - írja a Népszava a Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb kutatására hivatkozva.