szerző:
Eduline

Találtatok egy gazdátlan könyvet Budapest valamelyik pontján? Lehet, hogy nem véletlenül "hagyta el" a tulajdonosa.

"Szeptember 4-től kezdve 21 könyvet fogok elhagyni 21 nap alatt, azaz naponta egyet. Ezeket a könyveket nem véletlenszerűen választom ki, valamilyen szempontból értéket képviselnek. Például a szeptember negyedikei könyv Hemingway - Az öreg halász és a tenger című klasszikusa volt" - olvasható a Read It nevű blogon.

Az ötletgazda, Scherzer Marcell blogger akciójának célja, hogy minél több budapestit rávegyen az olvasásra - az "elhagyott" könyvek elején egyébként ír a kezdeményezésről, így a megtalálók számára is egyértelművé válik, nem véletlenül találták meg a kötet valamelyik budapesti parkaban, utcán vagy közlekedési eszközön.

©

"Nem véletlen szeptember 4-ét választottam kezdő dátumnak, hiszen most kezdődik az iskola. A gyerekeket ugyan próbáljuk arra nevelni, hogy a kötelező olvasmányok révén megismerkedjenek az olvasással és megszeressék azt, de vajon tényleg ez a legjobb módszer? Vajon egy Kőszívű ember fiai tényleg közelebb hozhatja az olvasást egy 14 éveshez?" - teszi fel a kérdést.

A könyvek bárhol felbukkanhatnak. Az első helyszín az Infopark volt, de "hagyott már el" könyvet a metrón, az Erzsébet téren és a Gellért-hegyen is. A műfajok változatosak, az egyik budai helyszínen - hogy pontosan hol, azt nem árulta el az ötletgazda a Facebookon - például Dan Brown bestsellerét, a A Da Vinci-kódot hagyta ott, míg a hármas metró valamelyik utasa egy üzleti témájú könyvet vihetett haza.

Az akcióhoz egyébként lehet csatlakozni a Read It Facebook-oldalán írt üzenettel, a szervező azt ígéri "elküldöm, hogyan tudnál te is elhagyni egy könyvet".

Öt könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, mielőtt egyetemre megy

Vannak olyan regények és novellák, amelyeket mindenkinek el kellene olvasnia még az egyetem előtt. Lassan eljön a felvételi ponthatárok kihirdetése, de addig még van idő! Vannak olyan könyvek, amiket érdemes elolvasni, mielőtt beléptek az egyetemre - van, amelyik egy különleges iskolában játszódik, egy másik filozófiai vonalat követ, a harmadikat pedig egész egyszerűen jó olvasni.