szerző:
Eduline

Elküldted az önéletrajzodat és a motivációs leveledet a kiszemelt cégnek, de se kép, se hang? Van esély arra, hogy a másik fél hanyag, de még valószínűbb, hogy benned van a hiba - írja a Jobline.

1. hiba: nincs testreszabva az önéletrajz

Ismerjük a ruhaiparban a konfekció fogalmát: olyan öltözék, amely nagyjából passzol az átlagos vásárlóra. Ám aki igényes, a drága olasz öltönnyel vagy kosztümmel a szabóhoz siet, és átalakíttatja, hogy úgy álljon rajta, mintha ráöntötték volna. Nos, hasonló a helyzet az önéletrajzzal is: a sztenderd változat, vagyis a konfekciós darab nagyjából elmegy, de a tömegből csak az tud kitűnni, aki pontosan az álláshirdető cég igényeire szabta a bemutatkozását.

©

Az a HR-es vagy fejvadász, aki konfekciós jellegű önéletrajzot kap, némileg sértve érzi magát, hiszen a CV-t nem kimondottan neki küldték, az ő speciális igényeire szabva, hanem hanyagul továbbítottak neki egy régebben megírt sablondokumentumot, gondolván, ennyi is megteszi. Azt, hogy a HR-es ezek után mit tesz, talán nem kell külön ecsetelni.

2. hiba: a motivációs levél sincs testreszabva

Egy ideje vita folyik arról, kell-e egyáltalán motivációs levél, mindenesetre még mindig sok helyen megkövetelik. Mondani sem kell, hogy a kísérőlevelet is pontosan a címzett igényei szerint kell megírni. Ez a dokumentum nem a CV lírai változata, azaz nem kell fölmondani benne, ami úgyis olvasható az önéletrajzban, hanem arra szolgál, hogy még jobban felkeltsük a hirdető érdeklődését.

A cikk folytatását a Jobline-on olvashatjátok el.