szerző:
Eduline

Ismét elérhető a Budapesti Fotográfiai Ösztöndíj. Ismert nevek választják ki a legjobbat a pályázók közül.

©

Az ösztöndíj odaítéléséről öttagú szakmai kuratórium dönt:

Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa,
Gellér Judit, a Capa Központ kurátora,
Készman József művészettörténész,
Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója és
Móricz-Sabján Simon, korábbi Budapest Fotográfiai ösztöndíjas fotográfus.

Az általuk kiválasztott fotográfus évente tizenkét hónapos, havi nettó 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.

A pályázók a Capa Központ honlapján szeptemberben elejéig jelentkezhetnek: egyoldalas szinopszisban kell megfogalmazniuk azt a Budapesttel kapcsolatos témát, amellyel ösztöndíjasként foglalkozni kívánnak, valamint, amennyiben rendelkezésükre áll, az általuk javasolt témában korábban készített fotográfiai sorozat bemutatásával kell bizonyítaniuk szakmai színvonalukat, emellett artist statementjüket (művészi hitvallásukat), életrajzukat és saját képválogatásukat is csatolniuk kell. A kuratórium ezek alapján választja ki a nyertest, aki a következő év szeptemberében a Mai Manó Házban és a kiállításhoz készült katalógus formájában mutathatja be sorozatát.

A három legjobb kiülős hely Budapesten és környékén - szerintünk

Kitört a nyár (még akkor is, ha néha esik), úgyhogy végérvényesen birtokba vehettétek a kiülős helyeket. Hol lehet egy jót beszélgetni, enni-inni, olvasni vizsga előtt vagy után? Campus life sorozatunk legújabb részében három nagy kedvencet mutatunk nektek. Duna Csárda Nevével ellentétben nem egy hagyományos csárda, és nem is Budapesten van, viszont a legjobb kiülős helyek közé tartozik, úgyhogy érdemes kipróbálni.

Ma a korábbi ösztöndíjnál is aktuálisabb, hogy a legjobb fotósaink készítsenek olyan képeket a fővárosról, amelyek a budapestieknek és az idelátogatóknak is átadják, vagy csak utalnak arra az épített örökségre, pezsgésre és színes életre, amelyek meghatározzák a várost: a Budapest márka erősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy méltó minőségű és esztétikai értékű fotók képviseljék a várost az interneten, a közösségi csatornákon és offline felületeken egyaránt - nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.


A fővárosi Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, a Főpolgármesteri Hivatallal közösen, amelynek keretében tizenegy éven keresztül évente egy kiváló fotográfus kapott támogatást arra, hogy a koncepcióként beadott tematikáját követve elkészítse sorozatát a magyar fővárosról. Az ösztöndíj egyik kiemelt eseménye és a Mai Manó Ház egyik legsikeresebb kiállítása volt a Budapest Pozitív címmel 2012 nyarán bemutatott összefoglaló tárlat.

További információ és jelentkezési lehetőség itt található.