szerző:
Eduline

Ha érdekel az informatika és kreatív vagy, neked találták ki a UX-et. Nem hallottál még róla? Akkor most minden fontos dolgot megtudhatsz a weboldalak mögött rejtőző szakemberekről.

1. Mindent látnak, mindenre gondolnak

A UX-esek azokat az utakat térképezik fel, amelyeket te bejársz böngészés közben. Megnézik különböző módszerekkel és kutatásokkal, hogyan lehet egy oldal nemcsak felhasználóbarát, de praktikus és mutatós is. Olyan weboldalakat újítanak meg és hoznak létre, amelyeken a felhasználók már egy személyre szabott felületet kaphatnak. 

2. Ők is IT szakemberek, de egy kicsit másképp

A UX egy olyan IT-s szakma, amelyre hatalmas kereslet van itthon és külföldön is. A felhasználói igényekkel foglalkozó informatikai szakemberek azokon dolgoznak, ami a weboldalak mögött van, amiről lehet, nem is tudod, hogy létezik, mégis meghatározza a netes élményeidet.

A UX-esek azért foglalkoznak azzal, hogy az adott felhasználói igényeidet kielégítsék, hogy jobban élvezhesd a böngészést. Ha például a potenciális látogató kategóriájába tartozol egy adott oldalnál, amit információszerzés céljából keresel fel, akkor az, hogy milyen utakon találod meg, milyen gyorsan jutsz a keresett adathoz és mennyi időt töltesz az oldalon, mind-mind a UX-fejlesztésnek köszönhető.

3. Tévedés, hogy belőled nem lehet UX-es

Nem szükséges a pozíciót informatikusként betölteni, pszichológusok, szociológusok mellett formatervezők és építészek is boldogulhatnak az ilyen típusú munkával.

4. Kutatnak és elemeznek, ez nagy odafigyelést igényel

Egy-egy oldal megtervezése során komoly háttérkutatásokat folytatnak, és ezek egyfajta pszichológiai vagy szociálpszichológiai viselkedésekre és attitűdökre épülnek. A felhasználó az elsődleges szempont.

5. Bár főleg külföldön népszerű, itthon is vannak képzések és kurzusok

Ha érdekel a UX, és úgy gondolod, hogy megvannak a képességeid és az affinitásod hozzá, akkor már itthon is találhatsz megfelelő képzéseket.

Ha érdekel a téma, szívesen olvasnál még erről az eddig nem sokak által ismert világról, akkor kövesd cikksorozatunkat, melyben minden héten hasonlóan érdekes dolgokat tudhatsz meg a UX-esekről és a felhasználói igényekkel foglalkozó szakemberekről, kutatásaikról és munkájukról.