szerző:
Eduline

Rengeteg súlyos betegség kockázatának teszik ki a szülők a gyereküket - derül ki a Gyermek-orvosok Egyesületének vezetőjének nyilatkozatából.

©

Póta Görgy szerint nyílt titok az orvosok között, hogy pénzért cserébe aláírják a gyerekek oltási könyvét, ha a szülők nem szeretnék beoltatni őket - mondta az ATV-nek.

A szülők akár hajlandók több száz kilométert is utazni, hogy a megfelelő orvoshoz menjenek, aki hajlandó megkerülni a szabályokat.

Bár csak becslések vannak, de a lakosság 1,5-2 százaléka vélhetően nem kapta meg a kötelező oltásokat. Ez a szám a kötelező oltások körének kiszélesedése miatt csökkenhetne is, ugyanis az idősebb korosztálynál gyakoribb volt az oltások elmaradása, ám a szülők felelőtlensége ezt veszélybe sodorja.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi szakértője is megszólalt, Melles Márta szerint nem csak saját gyereküket, de a közösséget is veszélyeztetik, akik nem oltatják be gyereküket.

Az iskolás lányoknak idén is kérhető a méhnyakrákot megelőző ingyenes oltás

A HPV-fertőzést iktatja ki az ingyenes oltóanyag, ami a méhnyakrák kialakulásának egyik legfőbb kiváltó oka. Minden 12. életvét betöltött 7. osztályos diáklány számára kérhetik a szülők, hogy megkapja a humán papilloma vírus elleni oltásokat - mondta Horváth Judit Krisztina országos tisztiorvos Budapesten. Az igényléseket a szülőknek szeptember 13-ig kell igényelnie, a kitöltött nyomtatványt az iskola vezetőjének kell leadni.