szerző:
MTI

A Tempus Közalapítvány kuratóriuma az idén 143, szakképzéssel foglalkozó intézmény Leonardo mobilitási projektjét...

©

A Tempus Közalapítvány kuratóriuma az idén 143, szakképzéssel foglalkozó intézmény Leonardo mobilitási projektjét támogatja: a számukra megítélt csaknem ötmillió euróból 2320 tanuló, munkavállaló és szakképzési szakértő, szakoktató utazhat külföldre két év alatt.

Az alapítvány közleményében kiemelte, hogy ez a projektek számát tekintve csaknem 6 százalékos, a résztvevők esetében 4 százalékos emelkedést jelent a 2012. évihez képest. A hátrányos helyzetű kiutazók aránya az idén 10 százalékkal magasabb a támogatásra javasolt projektekben, ők összesen 851-en vannak. A támogatott intézmények közül 105 szakképző intézmény, 6 vállalkozás, nagyobb számban jelennek meg civil szervezetek, szakmai egyesületek is - írták.

Felidézték: a Leonardo-projekt az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjának része. Célja, hogy növelje a szakképzés vonzerejét és minőségét, mindezt szakmai gyakorlatok, nemzetközi partnerségek, oktatói tanulmányutak, cégek és szakképző intézmények együttműködései révén.

A Leonardo-program legnépszerűbb pályázattípusa a mobilitást támogatja. Szakmai gyakorlatra szakközépiskolás vagy szakiskolai tanulók, illetve a munkaerőpiacon aktív felnőttek mehetnek, rövidebb tanulmányutakra pedig szakoktatók, tanárok, intézményvezetők, cégek képviselői utazhatnak. A kiutazók döntő többsége a szakközépiskolás és szakiskolai diákok célcsoportjából kerül ki.

A legnépszerűbb országok listáját Németország vezeti, majd Olaszország, az Egyesült Királyság, Finnország, Svédország és Franciaország következik a sorban. A diákok átlagosan 3-5 hetet tartózkodnak külföldön, míg a munkaerőpiacon aktív felnőttek - legyenek munkavállalók vagy munkanélküliek – 10-13 hetes gyakorlatokat teljesítenek.

A szakközépiskolások és szakiskolások esetében a legtöbben a vendéglátás és az idegenforgalom területéről mennek külföldi szakmai gyakorlatra, de nagyon népszerűek a műszaki és a mezőgazdasági területek is a Leonardo-programban. Ezek az utak megerősítik a fiatalokat a szakmaválasztásban, és új technológiák megismerésére adnak lehetőséget, ami a munkaerőpiaci elhelyezkedésüket is segítheti - írták.