szerző:
Eduline

Télen még nehezebb az ébredés, mint nyáron, amikor legalább már a hasadra süt a nap. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban könnyebbé tehető a folyamat.

1. Felejtsd el a kávét!

A szervezeted reggel kortizolt termel, amitől jobban megy az ébredés, mert energetizál. A koffein azonban csökkenti a kortizol termelését, így pont ellentétes hatás érhető el vele, mint ami miatt sokan isszák. Igyál inkább vizet, esetleg limonádét, hiszen a hidratáltság a nap kezdetén is fontos.

2. Ne sötétben készülődj!

Télen nehéz kivitelezni, de a reggeli készülődés lehetőleg világosban történjen. Ha még nem kel fel a nap, amikor kelsz, kapcsolj minél erősebb fényű lámpát, ugyanis a szervezet érzékeny a nappalok-éjszakák váltakozására, és sokkal nehezebben az éberré válás sötétben.

3. Nincs szükség a szundira!

Bár a mobilok terjedésével a szundi funkció is egyre népszerűbbé vált, nem túl hasznos. Sokkal rosszabb lesz felkelni a még 5-8-10 perc alvás után, hiszen az alvás ciklusokból áll, és minden alkalommal, mikor elalszol, újrakezded ezt a kört.

+1 Mégis hasznosak lehetnek az okos kütyük

Az okos eszközök a megfelelő ébredésben is segíthetnek. Nem mindegy ugyanis, hogy egy alvási ciklus mely részénél csörren meg a "vekker". Ma már több olyan pulzus- és mozgásfigyelő eszköz - ékszer, óra - létezik, ami érzékeli, mikor fáj a legkevésbé az ébredés, és akkor kelt fel. Persze nagyjából igazodik egy megadott időponthoz.