szerző:
Eduline

A varázsvilág 20 éve ejtette ámulatba a mágia szerelmeseit. J.K. Rowling pillanatok alatt vált híressé és a világ első író milliárdosává. Azt viszont már kevesen tudják róla, hogy a sikerkönyvek előtt milyen nehézségekkel kellett szembenéznie. Ismerd meg milyen akadályokat küzdött le Rowling azért, hogy elérje a céljait.

©

A szép felfelé ívelő karrier valószínű, hogy neked is az álmaid közt szerepel. Vannak elképzeléseid, terveid mit és hogyan akarsz megvalósítani. Huszonévesen a kezdők lelkesedése, harminc évesen a tapasztalataid, negyven évesen pedig a szakmai profizmusod vihet előre a ranglétrán. Viszont mindez még mindig csak egy csepp a tengerben. Senkinek se válik sikeressé attól, hogy hátradőlve várja a változást. Az írónő tökéletes példája annak, hogy kemény munkával, kitartással alázattal és szenvedéllyel elérheted a céljaidat. Éppen ezért nagyító alá vettük J. K. Rowling pályafutását, hogy bemutassuk nektek milyen nehézségekkel küzdött a Potter-univerzum születése előtt.

Joanne Kathleen Rowling egy Bristol mellet városkában, Yate-ben született 1965. július 31-én. Már gyerekkorában is nagy érdeklődést mutatott a fantasztikus történetek iránt. Édesapja gyakran olvasott fel neki, ő pedig két évvel fiatalabb húgát szórakoztatta kitalált meséivel. Öt-hat évesen megírta a Nyúl nevű nyúlról és Mr. Méhecskéről szóló novelláját. Középiskolára már egyre többen hallgatták fantáziájának szüleményeit, az ebédszünetekben folytatásos történetekkel szórakoztatta köré gyülekező társait. Szülei nyomására a világhírű Exeter Egyetem francia és klasszika- filológia szakán tanult, hogy kétnyelvű titkárnő válhasson belőle. Ezután végzettségéhez illően az Amnesty International-nél végzett irodai munkát, amit rendkívül unalmasnak tartott, de hamar feltalálta magát és amikor senki sem figyelt, leírta a fejében élő sztorikat.

A Potter-világ legfőbb részleteit Manchester és London közötti ingázás közben jegyezte le . A King’s Cross pályaudvara még több karakterrel és helyszínnel színesítette Joanne ötlettárát a 1990-ben. Egy évvel később a portugáliai Portóba költözött, ahol angoltanárként dolgozott. Ebben az  időben született meg  a Harry Potter sorozat első részében olvasható Edevis tükre című fejezet.

A huszonéves Jot édesanyja halála és válásba torkolló házassága teljesen a padlóra küldte. Ráadásul Rowlingnál súlyos depressziót diagnosztizáltak, ő mégis csecsemővel a karjában, bőröndökkel és  Potter-regények jegyzeteivel a hóna alatt a skóciai Edingburgh-ba költözött 1994 karácsonyán. A negatív, lehangoló közérzete már-már kezdte őrületbe kergetni és az öngyilkosságon is elgondolkodott. Egyedül kislánya, Jessica tartotta éteben. Végül összeszedte magát, minden erejét az írásba fektette és befejezte a világhírű sorozat első részét. Hiába támogattta a Skót Művészeti Tanács, tucatnyi visszautasítást kapott. A kiadók folyamatosan kritizálták a szövegezést, a cselekményszálat túl bonyolultnak tartották és cseppet sem hitték, hogy az ifjúsági irodalomban sikeressé válhat. (Na ők biztosan fejüket verték a falba, amikor Potter-lázban égett az egész világ.)

 

©

Végül Londonban találkozott Christopher Little ügynökkel, aki végre elhozta számára a régóta várt sikert. Joanne életének legszebb pillanatát sosem felejti el, amikor 1996 nyarán eladta a Harry Potter és a Bölcsek köve kéziratát kb. 4000 dollárért (több, mint 1 millió forintért).

Ezután Rowlingnak nem volt megállás: elnyerte Az Év Gyermekkönyve díjat 1998-ban, egy évvel később megkapta az Év Írója címet. Az ezredfordulón pedig a Warner Bros megvásárolta a sorozat filmjogát és a rajongók már mozikat is elárasztották. Bár a World’s Richest listáján 552. helyen végzett, azért magáért beszél a tény, hogy ő az első író, aki milliárdos lett. Anyagi helyzetéről mai napig nem beszél a sajtónak, magányügyként kezeli. A Volant Alapítványt édesanyja után nevezte el, ahol a sclerosis multiplex kutatási gyógymódok mellett a rászoruló nőket és gyermekeket segíti.

 

©

Potter-regényeken kívüli munkái:

  • A kviddics évszázadai (Quidditch Through The Ages) 2001.
  • Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them) 2001. 
  • Bogar bárd meséi (The Tales of Beedle the Bard) 2008. december 4.
  • Átmeneti üresedés (The Casual Vacancy) 2012
  • Kakukkszó (The Cuckoo's Calling) 2013, Robert Galbraith álnéven
  • Selyemhernyó (The Silkworm), 2014, Robert Galbraith álnéven
  • Gonosz pálya (Career of Evil), 2015, Robert Galbraith álnéven