szerző:
Eduline

Már OKJ-s képzésen tanultok vagy szívesen elkezdenétek egy kurzust? Akkor érdemes tudni, hogy milyen vizsgákra számíthattok, mielőtt megkapnátok a bizonyítványotokat.

©

Mi az a komplex szakmai vizsga? 

A komplex szakmai vizsgát vizsgabizottság előtt kell letenni. A komplex szakmai vizsga az elméleti és gyakorlati képzés során megtanultakat és a vizsgakövetelményben előírtakat egységesen méri - írja az Oktatási Hivatal.

Az OKJ-s tanfolyamok szakképesítésének megszerzésére irányuló komplex szakmai vizsgár a szakképző iskola szakképzési évfolyamain és az iskolarendszeren kívüli szakképzésben folyik a felkészítés. Ez a bizonyítványszerzéshez is fontos lépés, hiszen szakképesítést igazoló bizonyítványt az kaphat, aki a komplex szakmai vizsgán teljesítette.

A komplex szakmai vizsga vizsga alól – az SNI-s tanulók kivételével – felmentést nem kaphattok.

Mi az a modulzáró vizsga?

Az iskolarendszeren kívüli tanfolyamok a képzési szakaszok lezárásaként moduloknak megfelelő modulzáró vizsgát szerveznek. Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben a komplex szakmai vizsgára bocsátás feltétele a szakmai a modulzáró vizsga eredményes letétele.

Az iskolai rendszerű szakképzésben az adott évfolyamon a teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

OKJ-s képzésben tanulnátok? Mutatjuk, milyen iskolai végzettség kell hozzájuk

Gondolkoztok egy OKJ-s képzés elkezdésén, de nem tudjátok, hogy az iskolai végzettségetekkel milyen lehetőségeitek vannak? Megmutatjuk, milyen számokat kell figyelnetek és mit jelentenek pontosan. Ha az OKJ-s képzések (az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése) listáját szeretnétek megnézni, kattintsatok ide.