szerző:
Eduline

Nem minden OKJ-s képzést lehet elkezdeni államilag támogatott formában. Hogyan lehet megtalálni az ingyenes képzéseket, és mit kell figyelni a képzési jegyzékben? Itt a válasz.

©

Mielőtt belevágnátok a tanulásba, fontos tudni, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az ingyenesen elvégezhető szakok között.

Az, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes, a leggyakrabban felmerülő tévhit. Bár az állam 2015 óta valóban két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne.

Megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyami rendszerű képzésekért fizetni kell, a tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg. Ezeknek a tanfolyamoknak az előnye, hogy rövidebb idő alatt elvégezhetőek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik az átlagos munkaidőhöz.

Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján meg lehet nézni a képzési jegyzéket. Azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is.

Diplomásként is tanulhattok OKJ-s képzésen ingyen? Itt a válasz!

Szívesen tanulnátok még, de már mind a tizenkét államilag finanszírozott féléveteket elhasználtátok az egyetemen az alap- és a mesterdiploma megszerzéséhez? Hogyan tovább? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Most fejeztem be az egyetemet és azt szeretném tudni, hogy OKJ-s képzésen tanulhatok-e ingyenesen a diploma után is?