szerző:
Eduline

500 ezer forintot is kereshet egy CNC programozó, és nem ez az egyetlen OKJ-s képzésen megszerezhető szakma, amellyel magas fizetést lehet hazavinni – írja a Pénzcentrum.

©

A bértáblánk bruttó 190 ezer forintról indul, erre jönnek rá a délutános, éjszakás pótlékok és az egyéb juttatások. Nálunk most bruttó 265 ezer forint körül van egy olyan, főként a gyártósoron dolgozó kolléga alapbére - kompetenciapótlékkal együtt -, aki semmilyen extra tudással nem rendelkezik. A nagyon szakképzett fizikai munkavállalók, például egy CNC-s, bére pedig megközelíti az 500 ezer forintot - mondta a Pénzcentrumnak Urbán Anita, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetője.

CNC programozó OKJ-s képzésből is hatalmas a választék, a lap talált olyat, amiért 250 ezret kell fizetni, és olyat is, ahol 333 450 forint a 13 hónapos képzés díja, és ehhez jön még a 70 ezer forintos vizsgadíj. 

A legtöbb régióban ácsra, asztalosra, épület- és szerkezetlakatosra, gépgyártástechnológiai technikusra, gépi forgácsolóra, kőművesre, hegesztőre, ipari gépészre, pékekre, szerszámkészítőkre, női szabókra, villanyszerelőkre lenne szükség.

Azok a diákok, aki valamely hiányszakmát választják, ösztöndíjat is kaphatnak. Felnőttként is találhatunk ingyenes képzéseket, nem feltétlenül kell tehát százezreket kifizetni. Viszont még a tandíj összege is gyorsan megtérül, ha valaki esetleg nem tud az ingyenes lehetőséggel élni: találtak olyan asztalos OKJ-s képzést, amiért 385 ezer forintot kell fizetni, plusz ehhez jön még a 60 ezer forintos vizsgadíj, máshol most akciósan "csak" 355 ezer forintba kerül a tanfolyam. Ez az összeg viszont nagyjából egy hónap alatt meg is térül. A legnagyobb állásközvetítő oldalon böngészve találtunk olyan álláshirdetést, ahol asztalost keresnek és a fizetést nettó 170-400 ezer forintban határozták meg, teljesítménytől függően.

Aki kőművesnek tanulna, találhat képzést 159 ezerért,  270 ezerért, de 398 ezerért is. Viszont ha megvan a papír, már nem nehéz elhelyezkedni, és a tandíjra költött pénz hamar visszajön:  találtunk olyan céget, amelyik havi nettó 300 ezres fizetést adna a szakirányú végzettséggel rendelkező szakembernek, egy másik helyen pedig nettó 400 ezres fizetést kínálnak.

Ezek lesznek a hiányszakmák 2018-ban: itt van a budapesti lista

Nyilvánosságra hozták a 2018/2019-es tanév hiányszakmáinak listáját - nézzük, milyen végzettségű szakemberekből van hiány Budapesten. A 2018/2019-es tanévre vonatkozó listát a Magyar Közlönyben találjátok meg, a 32886. oldaltól (ez a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítések a 2018/2019. tanévben című 5. melléklet).