szerző:
Eduline

A Mentőcsónak Egység ismét interaktív társasjátékkal hívja fel nézői figyelmét egy aktuális társadalmi kérdésre.

A Menekülj okosan! címet kapó színházi társasjáték a gyermekkorból mindenki számára ismert Gazdálkodj okosan átformált változata. A játék alatt a résztvevők egy átlagos magyar falu négy családjának bőrébe bújnak és kapcsolatokat alakítanak ki egymással. Azonban egyik pillanatról a másikra menekülésre kényszerülnek elképzelt otthonukból. A túlélés és biztonság érdekében el kell jutniuk Finisztánba, természetesen számtalan akadály és súlyos döntés árán.

Az projekt egy félig hagyományos értelemben vett színházi előadás, félig pedig a néző által irányított szituációs helyzet. A történetet a színészek mesélik, a nézők pedig adott pontokon dönthetnek arról, milyen úton és minek a felhasználásával haladnak tovább. Döntéseik eredményeit pedig a színészek mutatják meg rövid jelenetekben.

A történet vállaltan morális dilemmák elé állítja a résztvevőket. Demokráciáról, diktatúráról, elfogadásról, toleranciáról, szolidaritásról vet fel kérdéseket, amelyeket a nézők a történet alakításával válaszolhatnak meg.

Az, hogy az éppen játszó nézők meddig jutnak és mit érnek el, csak rajtuk múlik, mégpedig azon, hogy mennyire akarnak győzni a játékban.

©

Nem az első színházi társasjáték kezdeményezése a Mentőcsónak Egységnek. 2014-ben mutatták be a Szociopolyt, mely eredetileg tantermi előadásnak készült gimnazisták számára. A Monopoly továbbfejlesztése a mélyszegénységbe, a napról napra való túlélés rendszerébe ad betekintést a játszóknak.

Ma már mind két előadás rendszeresen megtekinthető a Jurányi Közösségi Inkubátorházban. A játék kis befogadóképessége és a nagy érdeklődés miatt megéri a jegyeket jóval előre lefoglalni az időpontokra.

Rászoruló iskolák számára is elérhetőek a csoport előadásai! Még pár hétig pályázhatnak középiskolai osztályok hat különböző előadás megtekintésére. Budapesti és vidéki iskolák egyaránt jelentkezhetnek és juthatnak jegyár- és útiköltség támogatáshoz.  Bővebb információ a lehetőségről, illetve a letölthető pályázati adatlap az egyesület honlapján található.