szerző:
Eduline

Olyan alapszakra jelentkeztetek, amelyen csak magas pontszámmal lehet ösztöndíjas helyet szerezni, az önköltséget pedig nem tudnátok fizetni? Akkor sem kell elkeserednetek, ha nem kerültök be: új sorozatunkban megnézzük, milyen hasonló OKJ-s képzéseket végezhettek el teljesen ingyen. Negyedik rész: szociális szolgáltatások.

©

Az idei tanévben az eddigi 16 szak mellett további 25 képzésen kell egy előzetes, központi ponthatárt elérnetek, ha állami ösztöndíjas helyre szeretnétek bekerülni. A kommunikáció- és médiatudomány szakon 2013 óta 455, a nemzetközi tanulmányok alapképzésre való bejutáshoz pedig szintén harmadik éve kell legalább 465 pontot gyűjteni (a központi ponthatár is csak minimumkövetelmény: végül a szakos kapacitás és a jelentkezők száma, illetve pontszáma dönt).

2015-ben emellett központi ponthatárt húztak a politológia, a szociológia és a társadalmi tanulmányok alapszakon is, igaz, jóval alacsonyabbat: a felvételizőknek legalább 300 pontot kell elérniük ahhoz, hogy állami ösztöndíjasként kezdhessék el a tanulmányaikat.

Ha most nem kerülnétek be, két év alatt szerezhettek a szakterületen OKJ-s szakképesítést. Ha iskolarendszerű képzésben tanultok, az első szakképesítés megszerzéséért nem kell fizetnetek: nappali tagozaton 21 éves korig tanulhattok ingyen, esti és levelező tagozaton viszont nincs korhatár. A tíz legfontosabb kérdés az ingyenes OKJ-ről.

Az érettségihez kötött úgynevezett emeltszintű szakképesítések 54-es számjegyűek, az ezek után elvégezhető emeltszintű szakképesítés-ráépüléseket pedig 55-ös számjegy alatt találjátok. Mennyit lehet keresni szakmunkásként, érettségivel, OKJ-s végzettséggel és diplomával?

Szociális szolgáltatások

Ha valamelyik központi ponthatáros társadalomtudományi szakra adtátok be a jelentkezéseteket, és nem kerültök be, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) a 2-es számú Szociális szolgáltatások szakmacsoport képzései közül érdemes válogatnotok.

Öt emeltszintű szakképesítést végezhettek el: gyermekotthoni asszisztens; kisgyermekgondozó, -nevelő; rehabilitációs nevelő, segítő; szociális asszisztens; szociális szakgondozó.

A ráépüléseket egy év alatt végezhetitek el: tanulhattok foglalkozás-szervezőnek - ezzel a végzettséggel munka és terápiás jellegű foglalkozásokat szervezhettek például bentlakásos intézményekben -, gerontológiai gondozónak - ebben az esetben idős emberekkel fogtok foglalkozni -, mentálhigiéniés asszisztensnek, pszichiátriai gondozónak, szenvedélybeteg gondozónak, illetve szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintézőnek.

A szakképesítéseket és a ráépüléseket is elvégezhetitek iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában is - 1300-1560, illetve 600-720 óra alatt -, ebben az esetben viszont mindenképpen fizetnetek kell.

Nem a diploma az egyetlen út: OKJ-s képzések

Gazdaság és üzlet

Egészségügyi képzések

Oktatás és sport

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!