szerző:
Eduline

Mit érdemes tanulni, hogy biztosan olyan munkád legyen, amit nem vesz el tőled egy algoritmus?

©

Az orvosok és az informatikusok megnyugodhatnak

Mostanában elég sokat lehet arról hallani, hogy a jövőben rengeteg, ma még elterjedt munkakör válik teljesen gépesítetté. Ma már tudjuk, hogy néhány év múlva jó eséllyel olyan munkakörök lesznek a világ nyugati felén a legkeresettebbek, amik ma még nem is léteznek, de most annak próbáltunk utána járni, hogy milyen mai munkahelyek azok, melyekre még biztosan érdemes készülni.

A kérdés nem csak a munkavállalókat, de a munkaerőpiaccal foglalkozó szakembereket is érdekli. Hogy megtudjuk, mik a biztos jövőbeni állások, a Forbes és a Business Insider elemézéshez fordultunk, hogy megtudjuk, a mai pozíciók közül melyek lesznek a legkeresettebbek a jövőben is.

A listákat átböngészve úgy tűnik, legkevésbé az egészségügyben dolgozóknak kell aggódniuk a nem túl távoli jövő miatt. És bár a listák az Egyesült Államok munkaerőpiacára fókuszálnak, bátran állíthatjuk, hogy ha a Szilícium-völgy környékén nem helyettesítik algoritmusok ezeket a pozíciókat, nálunk sem fogják.

A jövőben nőni fog a kereslet a nővérek, a sebészek és az otthoni betegellátók iránt is. A BI szerint a villanyszerelők munkája is értékes marad, és persze az informatikai szektor is rengeteg új humánerőforrást igényel majd. Bár a Forbes szerint például a teherfuvarozók iráni kereslet is nőni fog 2020-ig, a távoli jövőben egyre biztosabbnak tűnik az önvezető járművek térnyerése. Szintén kétséges az ügyfélszolgálati szakemberek helyzete, hiszen már most egy sor cégnél chatbotokat alkalmaznak helyettesítésükre.

Future Work Festival

Szerezz ingyen belépőt a Future Work Festivalra! Nem kell mást tenned, mint kitölteni az alábbi kérdőívet!

Lehet majd otthonról dolgozni? Milyen munkakörök lesznek és mit kell tanulni? Netán mindent robotok végeznek majd az emberek helyett? Tudd meg, hogy mi vár Rád a jövő munkahelyén és tarts velünk a Future Work Festivalon! A részletes programot itt találod.

Rugalmasságot kell tanulni

Persze a legmodernebb iparágakban is előfordul napjainkban, hogy őrületes mennyiségű humánerőforrás felvételére kényszerülnek. A Facebook például nemrég az öngyilkosság és más, erőszakos tartalmak megszűrésére vett fel nagyjából 3000 embert. Ha a világ egyik legjelentősebb technológiai szupercége nem rendelkezik megfelelő algoritmussal ahhoz, hogy felismerje az élő adást lehetővé tevő alkalmazásában felbukkanó erőszakos tartalmat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az – egyelőre legalábbis – nem létezik.

Hogy akkor most mit érdemes tanulni? Erre nehéz választ adni, a már fent említett okból kifolyólag is, ugyanis évek múlva olyan munkák lehetnek a legkeresettebbek, amik jelenleg nem léteznek. A legjobban valószínűleg azok járnak, akik rugalmasak lesznek, és adott esetben könnyedén tudnak váltani. Ezekhez olyan képességekre lesz szükség, amiket ma leginkább a felsőoktatásban lehet megtanulni, bár az internet terjedése ezen is változtathat. De egyelőre csak az egyetemi campusokat próbálják helyettesíteni a virtuális tanfolyamok, a professzorok munkáját nem.