szerző:
Eduline

Informatikai pályára készülsz? Nagyon sok lehetőség közül választhatsz, de nem tudod pontosan, hogy a programozás a webdesigner és a UX-es hogyan kapcsolódik egymáshoz és milyen képességekkel lehetsz befutó ezeken a területeken? Itt elolvashatod, hogy pontosan milyen feladatok tartoznak az ő munkakörükbe.

©

Ahogy már korábban is írtunk róla, a UX-es szakemberek a jelen és a jövő egyik legkeresettebb informatikus specialistája.

Alapvetően a UX azaz User Experience szakemberek az oldalak mögötti tartalommal foglalkoznak. Tesztekkel mérik fel, hogy egy adott oldalon, milyen felhasználói viselkedéseknek kell megfelelni a beállításoknak. A tesztelési folyamatok alatt különböző próbaverziókat mutatnak be és ezek alapján állítanak fel egy rendszert, arról, hogy az adott honlap hogyan lehet a legjobban felhasználóbarát. Miközben böngészel az oldalon milyen útvonalakon haladsz a keresett információig vagy milyen céllal mész egy-egy oldalra, ez mind a UX-es szakembereknek információ ahhoz, hogy a olyan weboldalt tudjanak létrehozni amin öröm böngészni.

Ezek a titokzatos a szakemberek a te életedre is hatással vannak - mégsem tudsz róluk semmit?

Mit is csinál pontosan az UX-es szakember? Kik ők, és miben segítik a mindennapjainkat? Hallottál már róluk? Itt most elolvashatod, mivel foglalkoznak valójában. Ahogy már korábban is írtunk róla, a UX egy olyan IT-s szakma, amelyre hatalmas kereslet van itthon és külföldön is.

Ezzel szemben a webdesignek a felhasználók előtti felületekkel foglalkozik. Az ő feladatuk, hogy a webdoldal vizuálisan is megfeleljen a témához vagy az adott cég arculatához. Főleg az esztétikai élményekkel foglalkoznak. Ehhez nagy fantázia és grafikai tudás szükséges. Ha egy tervező a kreativitásával képes olyan felületet létrehozni, ami vonzza a látogatókat, akkor mindenkinek nyert ügye van. Viszont a vizualitás mit sem ér háttértartalom nélkül.

Egy egyszerű példa arra, hogyan működnek adott esetben együtt a webdesignerek és a UX-esek. Mivel az előzetes tesztek alapján kiderült, hogy mondjuk egy múzeum honlapjára látogató emberek hogyan viselkednek és mit keresnek, így kialakult a tervezők fejében az is, hogy milyen az a vizuális felület, ami a legjobban kiszolgálja majd a felhasználót. Megtervezték a gombok helyét, hol lesznek a legjobb, legpraktikusabb helyen, de az, hogy azonban a gomboknak milyen a színe vagy az alakja, hogy elhalványul, ha rákattintasz, vagy pördül egyet, az már a webdesigner feladata.

Ezeknek a feladatoknak a megvalósítása a kreativitáson kívül természetesen programozási ismereteket is igényel, hiszen a terveket vizualizálni kell és működőképessé kell varázsolni. A most összefoglalt három feladatkör közül, ha már kettőhöz van érzéked, akkor nagyon sokat nyerhetsz vele, hiszen egy tudatos, profi és nem utolsó sorban kreatív informatikai szakember minden nagyobb vállalkozás és cég alappillére.

Tehát, ha van érzéked a programozáshoz és bele tudod magad képzelni egy tervezés során abba, hogy amit csinálsz, az hogyan fogják mások látni és használni, akkor nagy lehetőségek állnak előtted. Ha tetszett a cikk és érdekelnek a hasonló tartalmak, akkor kövesd figyelemmel a sorozatunkat.