szerző:
Eduline

Havonta 7000 ezer forinttal lesz vékonyabb a pénztárcád, ez is a felnőtt élettel jár.

©

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, még idén be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - írja a NAV közleménye.

A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig volt érvényes azoknak a diákigazolványa, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-tól (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez havonta 7 050 forint, naponta pedig 235 forint.

Az összeget a bejelentkezés után csekken vagy átutalással lehet befizetni. Ha nem tudod fizetni az összeget, akkor lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a hozzájárulásoddal - és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg, például egy rokonod.

Aki nem fizet, azon visszamenőlegesen is behajthatja az összeget a NAV!

Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb december 30-ig, azaz az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (december 15-öt) követő 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, a 16T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon.

A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton. Akinek van a NAV-tól kért PIN-kódja, az telefonon is bejelentkezhet a 06/40-20-21-22-es számon.