szerző:
Eduline

A török főváros, Ankara kukásai nem hagyják veszni a kidobott könyveket: összegyűjtik azokat, saját könyvtárat nyitottak.

©

Eddig mintegy 4700 kötetet gyűjtöttek - írja a hvg.hu a Spiegel cikke alapján.

Emirali Urtekin, a könyvtár vezetője elmondta, új életet adtak így a kidobott könyveknek, az ötlet pedig onnan jött, hogy azon gondolkoztak, mit csinálhatnának még a munkájuk mellett.

A kidobott könyveket 7 hónapja kezdték gyűjteni, azóta már mintegy 4700 kötet gyűlt össze, amiket 17 kategóriába soroltak – a kukások könyvtárában a gyerekkönyvektől a szerelmes regényeken át a gazdasági tanácsadó könyvekig sok minden megtalálható, de azóta is folyamatosan érkeznek az új kötetek - írja a német lap.

©

A könyvtárat eredetileg csak a kukásoknak szánták, de mostanra bárki látogathatja, ráadásul 0-24 óráig nyitva van. A könyvtárat egy volt gyárépületben nyitották meg, ahol egy kávézó és egy borbélyszalon is üzemel, a kukások pedig gyakran járnak oda szüneteikben pihenni.

Új projektként a kukások most egy mobil könyvtárat is szeretnének beüzemelni, amellyel iskolákat látogatnának, sok olyan iskola van ugyanis Törökországban, amelynek nincs saját könyvtára - teszik hozzá.

Zseniális kerítés áll az üllői könyvtárnál: ez a nap képe

Sokan megosztották a Facebookon az üllői Vargha Gyula Városi Könyvtárának új kerítéséről készített fotókat. Nem véletlenül. Nemrég mi is megmutattuk a világsajtót bejáró kínai könyvtárról készített fotókat - de az üllői könyvtár dolgozói bebizonyították, hogy kevesebb pénzből is lehet ötletes környezetet adni a könyveknek.