szerző:
Eduline

Ének-zene tanár, közgazdász, katona, jogász, építészmérnök, sőt fogtechnikus is tanult már náluk, mindannyiukból programozó lett - rövid, intenzív képzések elindításával reagált az egyre komolyabb informatikushiányra a Green Fox Academy, amelynek alapítói saját bőrükön érezték, hogy túl kevés a programozó a munkaerőpiacon. De vajon hogyan lehet négy hónap alatt programozóvá válni, és milyen lehetőségeik vannak a frissen végzetteknek? Zakar-Kovács Evelint, a Green Fox Academy marketing- és kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

©

Miért indították az első képzést?

A már sokat emlegetett hazai informatikus-, ezen belül is a programozóhiány miatt, amit iskolánk két alapító cége, a Lab.Coop és a Digital Natives is a saját bőrén tapasztalt meg, hiszen szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. Ez a hiány akkora méreteket öltött, hogy a felsőoktatás önmagában nem képes ezt pótolni, ezért alternatív lehetőségként, nyugati minta alapján létrejött a Green Fox Academy, az első hazai szuperintenzív (4 hónapos) programozó bootcamp. Általánosságban is igaz, hogy egyre több programozóra van szükség, és ez nem csupán Magyarországra igaz, hanem világszerte ez a tendencia figyelhető meg.

Az IT szektoron belül mennyire népszerű a programozás?

Jelenleg a programozás a legnépszerűbb terület az IT szektoron belül. Több ok is közrejátszik abban, hogy ezt a területet választják a jelentkezők, például a meglévő munkájukban már nem találnak elég kihívást, vagy nem tudnak továbblépni; szeretnék tartani a lépést a világgal, nem akarnak lemaradni; hobbi szinten eddig is érdekelte őket a programozás; alkotó munkát keresnek, ahol teremthetnek valamit; jobban szeretnének keresni.

Mennyit keres egy junior programozó?

A nálunk sikeresen végzett junior programozók kezdő minimum fizetése nettó 220 000 Ft, ennél csak több lehet.

Ezzel a szakmával akár egymillió forintot is kereshettek néhány év munka után

Akkora az informatikushiány, hogy a programozókat már az iskolapadból elviszik a cégek. A piacon már megjelentek a néhány hónapos gyorstalpalók; ezek végzettséget nem adnak, tanulóik mégis azonnal találnak munkát. A Hír Tv beszámolója szerint néhány éve nő az informatikushallgatók száma. Idén szeptemberben országszerte csaknem 6500-an kezdték egyetemi tanulmányaikat ezen a szakon.

A felvételi eljárás három szakaszból áll, ezen kívül van más követelmény is? Kell érettségi vagy diploma?

Nem, nálunk nincs előképzettségi követelmény. Angol nyelven középszinten tudni kell, ezt a felvételi folyamatban teszteljük is, de papírt erről sem kérünk. Ez azért fontos egyébként, mert a szakma nyelve az angol, a tananyag is nagyrészt angolul van, illetve a pénteki demó alkalmak során is angolul kell prezentálniuk a hallgatóinknak, hogy mit programoztak az adott héten. Illetve egy kis érdekesség, hogy minden évfolyamban indítunk egy teljesen angol nyelvű osztályt is, ahol a képzés nyelve is az angol, de persze ez választható.

Felső korhatár nincs, de alsó van, minimum 18 év. Közvetlenül érettségi után kevesen jelentkeznek, természetesen volt már rá példa, de nem jellemző, illetve az is megfigyelhető, hogy 50 év fölött is csak elvétve akadnak olyanok, akik belevágnának a képzésbe.

Iskola, munka mellett is el lehet végezni a kurzust?

Nem, mivel a mi kurzusaink szuperintenzívek, azaz minden hétköznap 09:00-18:00-ig vannak bent a hallgatók, utána pedig még otthonra 2-3 órányi tananyagot kapnak feldolgozásra. Tudjuk, hogy ez hatalmas elköteleződés, de szerintünk hatékonyan csak így, teljes fókusszal lehet elsajátítani egy teljesen új szakmát.

A képzés elvégzése után milyen képesítést kapnak a tanulók?  

A Green Fox Academy által kiállított oklevelet, amely igazolja, hogy sikeresen megfelelt a hallgató a kurzus követelményeinek, és letette a záróvizsgát. A képzéseink államilag nem akkreditáltak, így nem állíthatunk ki akkreditált bizonyítványt, de ezen nem is tervezünk változtatni, mert az akkreditációs folyamat nem tenné lehetővé, hogy mindig a legfrissebb technológiákat taníthassuk. Mi abban hiszünk, hogy a megszerzett tudás igazi értékét hallgatóink elhelyezkedési aránya mutatja.

Nagyon pozitív a végzett hallgatóink fogadtatása a nem partner cégeknél is. Vannak hallgatóink, akik a nálunk szerzett tudással külföldön is el tudtak helyezkedni. Illetve arra is több példa van már, hogy korábban még nem partner cégből úgy lett partner cég, hogy egy végzett diákunk bizonyított a munkájában.