szerző:
Eduline

Hány hónap alatt találnak állást a friss diplomások, és mennyit keresnek? A végzettek hány százaléka helyezkedik el más szakterületen vagy külföldön? Hétről hétre megnézzük, mire számíthatnak a különböző szakokon diplomát szerzők, ma a gépészmérnökök pályakövetési adatait összesítettük.

Mérnökhallgatók tervezése - a legjobbaknak az álláskereséssel sem lesz gondjuk
©

Nettó 174-211 ezer forint - ennyit keresnek a pályakezdő gépészmérnökök a diplomáspálya-követési rendszer legfrissebb, 2011-es adatai szerint. A végzettek átlagosan 2-5 hónap alatt találnak állást.

BME, Miskolci Egyetem, Szent István Egyetem és Óbudai Egyetem

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán végzettek 26 százaléka már a diploma megszerzése pillanatában főállásban dolgozott, 21-22 százalékuk külföldön talált munkát. Azok, akik itthon helyezkedtek el, átlagosan két és fél-három hónap alatt szereztek állást, 211 ezer forintos kezdő fizetéssel.

A BME GÉK volt hallgatóinak mindössze 1,5 százaléka helyezkedett el olyan területen, amelyhez nem szükséges felsőfokú végzettség, 2,3 százalékuk pedig a kérdőív kitöltésének pillanatában munkanélküli volt.

Milyen adatokat néztünk?

A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felmérése a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben abszolutóriumot szerzett hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatait mérte fel, a volt hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Az adatfelvétel 2012 tavaszán történt. Cikkünkben olyan intézmények adatait találjátok, amelyek a diplomantul.hu oldalon már közzétették felmérésük eredményeit, és külön karon képzik a gépészmérnököket.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépészmérnöki és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán az álláskeresők aránya 0,8 százalék volt, míg a hallgatók több mint felének már a végzéskor volt főállása. A volt hallgatók 9,1 százaléka külföldön helyezkedett el, míg az itthon munkát vállalók valamivel több mint három hónap alatt találtak állás, és körülbelül 210 ezer forintot kerestek. A nem diplomás munkakörben dolgozók aránya magasabb, mint a BME-n: 19,6 százalék.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának hallgatói átlagosan 3,7 hónap alatt találtak munkát, átlagos nettó fizetésük 174 ezer forint volt. A friss diplomások közül minden tizedik külföldön helyezkedett el, az itthon maradók 6,7 százaléka a kérdőív kitöltésekor munkanélküli volt. A pályakezdők 7,8 százaléka olyan állást szerzett, amelyhez nem kellett diploma.

Sorozatunk a friss diplomások elhelyezkedési esélyeiről

I. Pályakezdő jogászok

II. Gazdasági diplomások

III. Végzett orvosok

IV. Bölcsészek

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának hallgatói közül minden negyediknek már az abszolváláskor volt főállása, a többiek 5,3 hónap alatt találtak - átlagosan 195 ezer forintos kezdő fizetést kínáló - munkát, a végzettek 17 százaléka pedig külföldön próbált szerencsét. A SZIE friss diplomásainak 6,5 százaléka felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben helyezkedett el.