szerző:
Eduline

Számít-e az önéletrajz, vagy inkább az interjúra érdemes gyúrni? Szükségszerűen kihullanak-e a személyes interjún az izgulós jelentkezők? Kell-e többet teperni egy állásért nőként? Két fiatal nővel beszélgettünk, akik jelenlegi pozíciójuk megszerzésével jókora lépést tettek karrierjükben. A közös bennük, hogy mindketten pályakezdők a maguk szakmájában, és úgy érzik, a lehető legjobb helyre kerültek.

A jelenlegi munkahelyemmel a HVG Állásbörzén keresztül kerültem kapcsolatba. 2015 tavaszán és őszén hostessként dolgoztam a rendezvényen, majd az októberi utómunkálatok alkalmával az „irodai” vagyis a hétköznapi életükbe is bepillantást nyerhettem egy-egy adminisztratív diákmunka alkalmával

- mondja Molnár Gábor Anita, a Frissdiplomás Kft. marketing asszisztense. Ezután várt a megfelelő gyakornoki pályázatra, amit ki is írtak, majd állandósították a vállalatnál.

Szakács Éva is egyetemi tanulmányai alatt bekerült a munka világába. A Budapesti Corvinus Egyetem végzős marketing szakos hallgatója jelenleg gyakornokként dolgozik a Frissdiplomás Kft-nél. A jelentkezés ugyanúgy zajlott, mint egy egy "hagyományos" munkahely alkalmával, Évát több kör alatt választották ki.

Leginkább akaraterő kellett, hogy a suli mellett bevállaljak egy heti minimum 32 órás gyakornoki munkát. Emellett fontos, hogy megfelelő CV-je legyen a jelöltnek, de még fontosabb az elhivatottság, amit az interjún lehet a leginkább bebizonyítani, hogy miért lenne jó a pozíció betöltésére. Úgy gondolom nagyban segített az is, hogy alaposan utánajártam a cég működésének, ismertem a profilját

- összegezte Éva, mik azok, amik leginkább segítették őt a pozíció megszerzéséhez.

Anita a mesterképzés alatt szakkollégiumba jelentkezett, ahol vezető pozíciót is vállalt, mivel úgy gondolta, ez segíthet a karrierje beindításában. Később hagyományos úton, hirdetésre jelentkezve került be a háromkörös kiválasztási folyamatba.

A telefonos interjún még kicsit izgultam, de próbáltam magabiztosan és őszintén válaszolni a feltett kérdésekre. Majd a személyes bemutatkozón a lelkesedésem és motivációm mellett igyekeztem bemutatni a képességeimet is. A végső állomás egy személyiségteszt volt, melyet teljesen őszintén, az önismeretem felhasználva töltöttem ki

- meséli Anita, amivel talán reményt ad az izgulós álláskeresőknek. Szerinte az önéletrajz csak egy belépő, a döntő a  személyes interjú volt.

Jobline Női Karriernap
Hogyan találhatod meg azt a szakmát, amivel szívesen foglalkoznál a középsuli után? Mit tudsz tenni már most azért, hogy motivált és lelkes legyél a jövőbeni munkádban? Hallgasd meg ismert és elismert szakemberek inspiráló előadásait a Jobline Női Karriernapon Vass Virág moderálásával! Találd meg a SAJÁT utad június 10-én, a Millenárison! Kattints ide a részletekért! >>

Apropó, izgulósok! Egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyakorlott álláskeresők teljesíthetnek sikerrel egy interjún. Anita például nagyon tartott attól, hogy tapasztalatlansága hátrányt okoz neki. Azonban annak ellenére sikerült jól teljesítenie az állásinterún, hogy előtte alig vett részt ilyenen. Évának többször is kellett küzdenie céljaiért jelenlegi gyakornoki pozícióját megelőzően, és úgy látja, ezek hasznára váltak, mert tanult belőlük. Ő már azt vallja, hogy "nem kell megijedni az elutasítástól, hiszen segít abban, hogy a következő alkalommal javítsuk a hibáinkat, mindig lesznek új lehetőségek, csak élni kell velük".

Évának egyébként a legnagyobb problémát a gyakornoki hely kiválasztásánál nem is a kiválasztási folyamat, hanem az adott vállalat rugalmassága jelentette.

Nehéz olyan céget találni, amely nemcsak mondja, hanem ténylegesen is figyelembe veszi az egyetemi kötelezettségeket is.

Anita és Éva is egyetértett abban, hogy nem érte őket hátrány a munkakeresés során azért, mert nők. Anita ismer ugyan olyanokat, akik megtapasztalták már a diszkriminációt egy-egy munkahelyen, de ő maga ilyesmivel nem találkozott.