szerző:
Eduline

Több oka is van annak, miért telik a korábbinál jóval több időbe megszerezni a jogsit, de mindegyik a gyakorlati képzés területén keresendő.

©

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy az összevont rutin-forgalmi vizsga nemsokára megváltozik, ugyanis a forgalom többi résztvevőjét zavarta a négy rutinmanőver, ráadásul a vizsga 50 perces időtartamából is sokat lecsípett. A jövőben ezért csak kettő rutinfeladat lesz kötelező a vizsgán.

Az intézkedés bár a vizsgát meggyorsítja, a jogosítványszerzés folyamata egyre több időt vesz igénybe. Ezt a vizsgaváltozással elsőként foglalkozó Totalcar is megírta, a portál szakértője szerint átlagosan kilenc hóanpot vesz igénybe a folyamat.

Ennek oka egészen prózai, egyszerűen túl sok tanuló jut a kevés oktatóra, ráadásul több szabályt is be kell tartani, amik tovább lassítják a folyamatot. Ilyen például a kötelező 580 kilométer vezetési gyakorlat diákonként, vagy az, hogy az oktató legfeljebb 10 órát dolgozhat naponta. Ezek persze fontos, és okkal meghozott szabályok.

 

Az Eduline-nak nyilatkozó tanuló elmondta, közel két hónapja vár oktatóra a sikeres KRESZ-viszga óta, és most tűnik úgy, hogy végre tudja valaki fogadni. A keresgélés alatt több oktató is kijelentette, annyi diákja van, hogy nem tudja megígérni, belátható időn belül felveheti.

Egy szakértő szerint évente nagyjából 150 új oktató lép ki a három éve megújított, az addiginál jóval nehezebb képzésből a piacra, de közben ugyanennyien ott is hagyják a szakmát. Sokan egyszerűen kiöregednek, mások pedig nem tudnak megélni az ezért járó bérből.