szerző:
Eduline

Számtalanszor átfut a tehetetlenségből fakadó gondolat a diákok fejében, hogy miért kell a fejünkbe vésni a másodfokú egyenlet megoldóképletét. A lényeg viszont nem a matematikai példák megoldásában rejlik.

©

A matematikaoktatóként dolgozó Jeremy Kun-tól kérdezte meg egy diák szélesebb nyilvánosság előtt, ami mindenkit érkel:

Hol fogom valaha használni ezeket a szinuszokat, koszinuszokat, integrálást, valamint az algebrát és geometriát?

A tanár azonban nem jött zavarba, öt érvet is fel tudott sorakoztatni, ami nagyon messze állt a sablonoktól.

1. A matek segít elfogadni a tévedéseinket

Hiszen mit is mond nekünk egy tanár, ha arról kérdezzük, hogy mit kell tennünk, hogy a helyes eredményt kapjuk? "Kezdd elölről és próbálj egy másik módszert!" - hangzik a válasz, vagyis a hibáink miatt nem kell aggódni, mert azok csak a megmutatják a helyes utat.

2. Pontos és helyes szavakat választhatunk az önkifejezésre

A precizitás a matematika udvariassága. Minden jelenséget a matematika a lehető legpontosabb igyekszik leírni, olyan törvényszerűségeket, melyek kikezdhetetlenek. Képzeljük csak el, ha a szerelem vagy a boldogság meghatározására törekszünk, nincs könnyű dolgunk, de a gondolkodásmódunkba beleivódik a törekvés, hogy a lehető legtökéletesebb leírást adjuk a számunkra hétköznapi, egyben oly fontos dolgokról.

3. Több lépésben gondolkodhatunk

Jeremy Kun gondolatmenete alapján egy sakkjátszmára is gondolhatunk, ahol egyes lépéseknek akár katasztrofális következményei lehetnek a végkimenetel szempontjából. Amikor szóba kerül a másodfokú egyenlet megoldóképlete, ott ne az adott feladat értelme lebegjen előttünk, hanem az, hogy összetett gondolkodással kell megoldanunk egy problémát, a készség fejlesztésével kevesebb elhamarkodott lépésből fakadó hibát követhetünk el.

4. Megtalálhatod a magad útját

A tudomány fejlődése az ékes bizonyítéka annak, hogy amit egyszer igaznak és helyesnek, esetleg megcáfolhatatlannak gondoltunk, azokat igenis sikerült számtalanszor meghaladnia az emberiségnek. A matematika is arra nevel, hogy megkérdőjelezheted mindennek a helyességét. Amennyiben a magad módján is igazolsz valamit, akkor nyugodtabban állhatsz valaminek a helyessége mellé: csak a Pitagorasz-tételnek negyvennél több, de akár száz bizonyítása is létezik. Amennyiben sikerrel megcáfolsz valamit, az a tudományos mozgatórugójának, a szkepticizmusnak a diadala is egyben.

5. Soha ne add fel!

Bár közhelyes, de épp ezért igaz, hogy aki soha nem hibázik, az soha nem is csinált semmit. Ha nem tudsz megoldani egy feladatot, akkor lehet, hogy más képes lesz rá helyetted, de ez téged miért nyugtatna meg? Miért ne lehetnél te az első?.

via Bright Side

Átmentetek volna az őszi matekérettségin? Tesztelhetitek

Nehéz? Nem nehéz. Na jó, ha évek óta nem tanultál matekot, akkor nem könnyű.