szerző:
Eduline

Hiába küldtetek el több tucat önéletrajzot, mentetek el két-három állásinterjúra, még mindig nem találtatok munkát? Mivel nehéz megfelelő állást találni, a következő hibákat mindenképpen kerüljétek el.

Kihagyjátok a gyakornoki programokat

Sok szakon nem teszik kötelezővé a szakmai gyakorlatot, pedig az behozhatatlan előnyt jelent. Némi szakmai tapasztalattal léptek ki a munkaerőpiacra, ráadásul előfordulhat, hogy a gyakornoki helyeteken kapjátok meg életetek első állását. Érdemes olyan cégnél gyakornokoskodni, ahol tényleg szívesen dolgoznátok, ha pedig kötelező a szakmai gyakorlat, ne csak megúszni akarjátok.

Kínos bakit hagytok az önéletrajzban

Zsúfolt és semmitmondó önéletrajzot írtok, a fényképetek nem előnyös, (vagy nincs) nem illik az alkalomhoz, esetleg elcsépelt szavakat használtok, rossz a helyesírásotok: ilyen CV-vel nem is érdemes házalni.

©

Nagyon fontos, hogy a megpályázott állás szerint aktualizáljátok az önéletrajzotokat, és mutassátok meg, miben vagytok jók. A szakdolgozati témát például nem szokás beleírni, de ha a megpályázott álláshoz kapcsolódik, akkor inkább erről írjatok, és ne a nyári árufeltöltésről. Az öt legkínosabb hibáról itt írtunk, extra tippeket pedig itt adtunk.

Felkészületlenül érkeztek az interjúra

Érthető, ha idegesek vagytok, viszont gyakorolhattok: elpróbálhatjátok magát az interjút is, gondolatban vagy a tükör előtt. Így elő fognak kerülni a lehetséges kérdések, amelyekre fel is tudtok készülni. Például utánanézhettek, mennyit lehet keresni az adott munkakörben a ti tapasztalatotokkal, és egy kis rutint szerezhettek a furcsa kérdések megválaszolásában is. A tíz legkínosabb kérdés az állásinterjún.

Nem vagytok elég meggyőzőek

A motivációs levélben és az interjún is ki kell térnetek arra, miért ti lennétek a legalkalmasabbak az adott pozícióra. Pontosan kell tudnotok, mivel foglalkozik a munkaadó - minden hírt olvassatok el a cégről/intézményről, amit csak találtok. Arra sem szabad utalnotok, hogy ugródeszkának használnátok a céget, vagy csak a gyes/gyed miatt állnátok munkába - a gyerekvállalásról amúgy sem kérdezhetnek.

Nem vagytok szimpatikusak

Ahogy egy kutatásból kiderült, elősoorban az interjún szerzett benyomások, így a szimpátia dönt a sorsotokról, nem a szakmai felkészültségetek. Ez persze elég rosszul hangzik, de elkeseredni sem kell. A Forbes cikke szerint sokat segít, ha megköszönitek az interjúztatónak, hogy időt szakított rátok, vagy ha nem éreztetitek, hogy nektek valamiért "járna" az az állás - például ne mondjátok, hogy csak húsz percetek van, mert utána mennetek kell edzésre. Ugyanakkor ne essetek túlzásba se, ne legyetek túl szerények, és mutassatok egészséges magabiztosságot. 34 végzetes hiba, amit minden álláskereső elkövet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!