szerző:
Eduline

Nem árt vigyázni, milyen szavakat használsz, hogyan mutatkozol be az állásinterjún, mert akár egyetlen rosszul...

Nem árt vigyázni, milyen szavakat használsz, hogyan mutatkozol be az állásinterjún, mert akár egyetlen rosszul megválasztott kifejezés vagy mozdulat is elvághatja az esélyeidet. A WorkTree.com álláskereső portál összegyűjtötte, melyek a leggyakoribb hibák.

1. Ha elkésel

Nem a legjobb ajánlólevél, ha már a legelső alkalommal lemaradsz a megbeszélt időpontról. Indulj el időben, és ne felejtsd otthon a karórádat! Ha nyomós indok miatt mégis késel, azonnal értesítsd a munkaadót!

2. Ha előnytelenül öltözöl fel

A kutatások szerint az álláskeresők a személyes találkozó első 17 másodpercében gyakorolják a legnagyobb hatást az interjúztatóra. Nincs mese, egy állásinterjúra ki kell öltözni.

3. Ha zombit játszol

Bármilyen ideges vagy, ne feledkezz meg a mosolyról és a szemkontaktusról! A kérdező lelkesedést szeretne rajtad látni, nem levertséget.

4. Ha iszol, dohányzol vagy rágózol

Számos munkaadó szívesebben vesz fel nemdohányzó munkatársat, ezért ha nem is titkolod, hogy cigizel, legalább ne füstszagú ruhában érkezz a találkozóra. Ha az interjúra egy étteremben kerül sor, jobb, ha nem rendelsz alkoholos italt.

5. Ha felkészületlenül érkezel

Az interjú előtt érdemes utánanézni a cég profiljának, és nem árt, ha tisztában vagy a cég termékeivel, szolgáltatásaival és az éves forgalmával.

6. Ha nem ismered saját magad

Érdemes átgondolni, melyek a legjobb és legrosszabb tulajdonságaid, erre szinte biztosan rákérdeznek az interjún.

7. Ha szószátyár vagy

Ne azzal próbálj kitűnni a jelentkezők közül, hogy lyukat beszélsz a kérdező hasába! Válaszolj röviden és lényegre törően ahelyett, hogy minden kérdésre 15 perces kiselőadással reagálnál.

8. Ha panaszkodsz

Bármennyire is idegesítő a volt főnököd, ne panaszkodj rá. Az interjún nincs helye negatívumoknak, nem szerencsés, ha az „örök elégedetlen” kategóriába sorolnak be.

9. Ha túl korán rákérdezel a fizetésre

Legyél türelmes! Várd meg, amíg a másik fél hozza fel ezt a témát. Erre általában az interjú végén kerül sor, mikorra a főnök vagy a hr-es már tisztában van a jelentkező képességeivel, és mindent elmondott a munka jellegéről és az elvárásokról.

10. Ha hidegen hagy a folytatás

Ha a kérdező jelzése szerint az interjú véget ért, ne felejts el rákérdezni arra, hogy mikor értesítenek az eredményről, esetleg lesz-e következő forduló. Lássák, hogy komolyan érdekel a munka! Mi az, amire már az állásintrjú előtt érdemes odafigyelned? Összefoglalónkat itt olvashatod.