szerző:
Eduline

Meddig tanulhattok ingyen nappali munkarendű OKJ-s képzésen? Hány tanévet finanszíroz az állam? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Az egyetem mellett szeretnék elvégezni egy OKJ-s képzést is. Meddig jelentkezhetek ingyenesen a tanfolyamokra?

Az első szakképesítés megszerzése korhatártól függetlenül mindenkinek ingyenes - akkor is, ha már van diplomátok. Ugyanakkor szeptember 1-jétől nappali rendszerű képzésre már csak 21 éves korotokig járhattok: korábban 22 év volt a korhatár. Tehát nappali tagozaton abban az évben kezdhettek utoljára tanévet, amelyben a 20. életéveteket töltitek be. Ugyanakkor, ha ez előtt kezditek el a tanfolyamot, nappalisként fejezhetitek be, ha nem kell évfolyamot ismételnetek, és nem szüneteltetitek a tanulmányaitokat.

Azoknak a tanulmányait, akiknek már van érettségijük, az állam három tanéven keresztül finanszírozza, és ingyenes a felkészítés egy szakképesítés-ráépülésre is, az OKJ-ban előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig. Nem kell fizetni az első komplex szakmai vizsgáért, illetve első alkalommal a javító- és pótlóvizsgáért. Hosszabbak és drágábbak lettek a nem iskolarendszerű OKJ-s tanfolyamok: a szeptember 1-jén életbe lépett változásokról itt olvashattok részletesen, az OKJ-val kapcsolatos összes cikkünket pedig itt olvashatjátok.