szerző:
Eduline

Az egyesült államokbeli Hoover-gát a mérnök hallgatók és a laikus nagy kedvence.

Az amerikai építészet és mérnöki tudás kiemelkedő teljesítményeként áll Arizona és Nevada állam határán a Colorado folyón az 1936-ban elkészült Hoover-gát. Mára a termelt 2000 megawatt teljesítmény miatt ugyan egyre kérdésesebb az alatta fekvő erőmű sorsa, amit az éghajlatváltozás miatti vízhozam-csökkenés is befolyásol.

Mindezek ellenére hatalmas turistalátványosság lett az építményből, ennek Las Vegas közelsége is kedvez. Sok ember sok dolgot kipróbál, ez vezetett egy furcsa jelenség megfigyeléséhez.

A lányon lévő sapka azonban a trükk része. A gát fala mentén olyan mértékben felerősödik a felfelé áramló szél, hogy képes arra is, hogy a lefelé hulló vizet is felkapja és szétpermetezze a levegőben. A sapka pont nem kerül be a légáramba, ilyen egyszerű az egész.

Oliver ötévesen vér profin vezeti tudományos sorozatát

Videóiban tornádók és földrengések, valamint más jelenségek működését magyarázza közönségének, mindezt remek átéléssel és precizitással. Minden kisgyerek megszállottan érdeklődik egy életszakaszban valamilyen tudományos téma iránt, valaki a szivárványokhoz, a dinoszauroszokhoz, másokat a kísérletezés fog meg. Utóbbiak közé tartozik Oliver, aki szüleinek köszönhetően már saját fizika-showt vezethet a Youtube-on.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!