szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen ösztöndíjra vagytok jogosultak, ha szakképzésben tanultok? Pontosan mekkora összeget kaphattok havonta? Mutatjuk a szabályokat.

Már rengetegszer írtunk róla, hogy szeptembertől átalakítják a szakképzést és a korábbi OKJ-s képzések helyett a Szakmajegyzékben megtalálható 174 alapszakma közül válogathattok - az új alapszakmák leírását itt találjátok.

Ugyancsak fontos változás lesz szeptembertől, hogy ha nappali képzésben tanultok, akkor a teljesítményetek alapján ösztöndíjban részesülhettek, amit duális képzésben a tanulmányaitok előrehaladtával munkabér válthat fel.

De mégis mekkora összegű támogatásra számíthattok?

Az ösztöndíj alapjának a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) egyhavi összegét tekintik, vagyis az ösztöndíj havi összegét ennek függvényében határozzák meg. Az idei évben ez azt jelenti, hogy a technikumok 9-10. évfolyamán a tanulók havi 8 ezer forint összegű, a szakképző iskola 9. évfolyamán havi 15 ezer forint összegű ösztöndíjat kapnak. Technikumban a 11. évfolyammal, szakképző iskolában a 10. évfolyammal kezdődően a tanulók tanulmányi eredménytől függően akár havi 10 és 50 ezer forint közötti összegben részesülhetnek, ha valamilyen okból duális képzésben nem vesznek részt.

Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, melyre akkor vagytok jogosultak, ha sikeresen befejezitek a képzést és szakmát szereztek. Ennek összege a szakmai vizsga eredményétől függően egyszeri 150-300 ezer forint lehet, amit egyszerre kaptok kézhez.

A szakképzésen belüli változásokról írt összegző cikkünket itt, a témában folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt találjátok.

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!