szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Diákként sokan kihasználják a nyári szünetet és elmennek dolgozni erre a pár hónapra. De mire kell odafigyelni, amikor munkát vállaltok? Milyen szabályok vonatkoznak rátok adózás terén?

Ki dolgozhat diákként?

Alapvetően akkor mehettek el dolgozni, ha elmúltatok 16 évesek - de a szünetben 15 évesként is tudtok munkát vállalni, ha nappali tagozaton tanultok. Viszont fontos, hogy 18 év alatt a szüleitek beleegyezése kell bármilyen munkát is szeretnétek vállalni. Ezen kívül rendelkeznetek kell adóazonosító jellel, azaz ha még nincsen, akkor csináltatnotok kell egy adókártyát. Ehhez egy adatlapot kell kitöltenetek, és azt benyújtani a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak (NAV).

Milyen formában tudtok munkát vállalni?

Alapvetően két lehetőségből választhattok: iskolaszövetkezeten keresztül vagy munkaszerződéssel. Az iskolaszövetkezet tagjaként 25 éves korotokig tudtok dolgozni, ha tanulói vagy hallgatói jogviszonyban álltok. Ilyenkor csak 15% személyi jövedelemadót kell fizetnetek, amit a szövetkezet von le a fizetésetekből, és ők is vallják be a NAV-nak.

A másik lehetőség, ha munkaszerződéssel mentek el dolgozni. Ilyenkor a munkáltató a fizetésetek 8,5 százalékának megfelelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, továbbá 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Vagyis ezt a munkaviszonyt a majdani nyugdíjévek számításánál is figyelembe veszik. A leggyakoribb szerződésfajta ezekben az esetekben az egyszerűsített szerződés - írja a NAV.

Mire figyeljetek, amikor munkába álltok?

Ha diákszövetkezeten keresztül szeretnétek dolgozni, figyeljetek arra, hogy az megbízható legyen, nézzétek meg, hogy rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal, ők ugyanis betartják a szabályokat. Érdemes a regisztráció során mindenről kérni egy másolatot, illetve kérdezzétek meg, hogy mekkora összegű tagsági díjat fognak levonni az első fizetésetekből, hogy ne érjen meglepetésként. Ha pedig már munkába álltatok, vezessétek rendesen az iskolaszövetkezettől kapott jelenléti ívet, mert az alapján számolják ki a fizetésetek.

Ha pedig munkaszerződés alapján dolgoznátok, fontos, hogy ragaszkodjatok ahhoz, hogy írásba legyen adva az alapbéretek, a munkakörötök pontos meghatározása, a munkaviszonyotok időtartama és a jellege is – hívja fel a figyelmet a NAV tájékoztatója.

Hogyan intézhetitek el a NAV-os ügyeket?

Alapvetően vannak hagyományos módok, tudtok személyesen segítséget kérni, amihez előzetesen időpontot foglalni is van lehetőségetek a NAV honlapján keresztül, valamint telefonon is tudjátok őket keresni. Ezen kívül van elektronikus rendszerük is, amit Ügyfélkapunak neveznek. Ha korábban felvételiztetek egyetemre, akkor már nagy valószínűséggel találkoztatok vele, de ha még nem, akkor könnyedén tudtok nyitni egyet egy kormányablaknál.

Kell-e adóbevallást készítenetek?

Akár iskolaszövetkezeten keresztül, akár szerződés alapján dolgoztatok, minkét esetben kell adóbevallást csinálnotok, amit minden év május 20-ig be kell nyújtanotok. A tervezetet általában megcsinálja az adóhatóság, és ezt el is küldik  nektek ellenőrzésre. Fontos, hogy ha nem ellenőzitek le, akkor is az lesz az adóbevallásotok, szóval a ti felelősségetek gondoskodni róla, hogy helyesen legyen minden feltüntetve.

Idén is elindul a nyári Diákmunka program - 21 ezer diákra számítanak

Idén is elindul a kormány nyári diákmunkaprogramja, amelyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!