szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudjátok, milyen szakmát válasszatok magatoknak? Mutatjuk az aktuális hiányképzések listáját, azok közül is azokat a szakmákat, amelyekért ösztöndíjat, sőt a felvételin még pluszpontot is kaphattok.

A hiányszakmákat tartalmazó (2019-es) aktuális lista hasznos lehet azok számára, akik szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulnak tovább, ők ugyanis, ha a listán szereplő szakmák közül választanak, ösztöndíjat kaphatnak az elvégzésük mellett. De az OKJ-s képzéseket kereső felnőtteknek is segíthet, hiszen a táblázatokban sorakozó végzettségekkel rövid idő alatt munkát találhatnak.

A listában egyaránt szerepelnek szakközépiskolában vagy szakiskolában, valamint szakgimnáziumban tanulható szakképesítések, közülük is azokat a képzéseket láthatjátok most, amelyekért pont járhat a felvételin is. Így amellett, hogy hiányszakmát szereztek, még a felsőoktatás kapuját is nyitva hagyjátok, ha egyszer ezekhez a szakmákhoz kapcsolódó képzésre adnátok a fejeteket.

1. Gyakorló ápoló képzések: ápoló, mentőápoló, csecsemő- és gyermekápoló képzések

2. Technikus képzések: többek között gépgyártástechnológiai technikus, mechatronikai, nyomdaipari, vegyész vagy éppen erősáramú elektrotechnikus

3. Informatikus: több megyében szerezhető az említett feltétélekkel együtt szoftverfejlesztő vagy CAD-CAM informatikus képzés

4. Autószerelő

5. Vasútforgalmi szolgálattevő

Ezek a képzések 54-es szakmaszámú szakképesítések, amelyekért pluszpont járhat az egyetemi, főiskolai felvételin abban az esetben, ha a szakiránynak megfelelő képzésen tanultok tovább - minderről bővebben itt olvashattok.

Az ösztöndíj

Tanulmányi eredményük alapján Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj illeti azokat a diákokat, akik a hiány-szakképesítések körébe tartozó államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű képzésben vesznek részt. Az ösztöndíj mértéke a tanulók tanulmányi átlageredménye alapján, a szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók tekintetében havonta 10-35 ezer forint, míg a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók esetében havonta 20-50 ezer forint közötti összeg lehet. Az ösztöndíjról bővebben itt olvashattok.

Az iskolai rendszerű képzések (felsoroltak is) valamelyikére szeptemberben és februárban jelentkezhettek. Bár január 1-jével már hatályba lépett az új szakképzési törvény, mint kiderült, a régi OKJ szerint indított képzésekre is lehet még jelentkezni az idén december 31-ig. Vagyis ha a felsoroltak közül bármelyik is megszűnne, addig még jelentkezhettek rájuk.

Pénztárcabarát, de piacképes tanfolyamokat kerestek? Összegyűjtöttünk nektek néhányat

Olyan OKJ-s tanfolyamokat kerestek, amik olcsók, de mégis hasznosak? Ha szakmát tanulnátok, akkor érdemes elolvasnotok a következő listát, ugyanis olyan pénztárcabarát képzéseket gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyen munkát találhattok.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!