szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelenlegi 766-ról 200 alá csökkentenék az OKJ-képzésben szerezhető szakmák számát 2020-tól.

Énpénzem.hu azt írja, a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakképesítéseket a jövőben két részre osztanák: az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek, míg a rövidebb idejűek specializációként ráépülnének valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehetne megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

Az új képzési jegyzék alapszakmáit még nem határozták meg, őszre készülnek el az új rendeletek, télen pedig a képzések tartalma és a vizsgakövetelmények.

Újraszabott szakképzés: akár minimálbért is kereshetnek a jól tanuló diákok

Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása a szakképzési rendszer átszabása után - írja a Magyar Nemzet.

Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa a lapnak azt mondta, a képzések ára nagy valószínűséggel drágul, hiszen jelentősen megnő a képzési idő, és kevesebb képző közül lehet majd választani. A 2019. márciusi adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Utóbbiak jogosultsága továbbra is él majd, azonban a tervezet értelmében a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.