szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy OKJ-tanfolyamon tanuló közül csak egy tesz le sikeres vizsgát. Milyen képzéseken tanulnak a legtöbben és milyen típusú képzésen szereznek a legtöbben bizonyítványt?

Az OKJ-s képzések közül a legtöbben vendéglátás-turisztika szakmacsoporton belül tanultak valamilyen tanfolyamon a 2016/2017-es tanévben - derül ki legfrissebb közoktatási statisztikai kiadványt nemrég hozta nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati oldalon. Az OKJ szakmacsoportok szerinti, nappali és felnőttoktatásban tanuló és végzett hallgatók listájából gyűjtöttük össze a legnépszerűbbeket.

Összesen 175 913-en tanultak valamilyen OKJ-s képzésen a 2016/-2017-es tanévben, ezek közül a következő táblázatban jól látszik, melyik szakmacsoporton belül választottak a legtöbben valamilyen képzést.

OKJ szakmacsoport Tanulók száma
Vendéglátás-turisztika 28 410
Gépészet 21 359
Egyéb szolgáltatások (kézműves, haj- és kozmetikai képzések és biztonsági tanfolyamok) 14 999
Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció 14 148
Egészségügy 11 875

Vendéglátás-turisztika képzést összesen 28 410-en választottak, a második legnépszerűbb a gépészet volt. A top 5-ös listára felkerült az egyéb szolgáltatások néven nevezett kategória, amely zömében a kézműves, haj- és kozmetikai képzéseket jelenti, de több mint tízezren tanultak kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció és valamilyen egészségügyi képzésen is. Azt már tudjuk, hogy milyen képzést választottak a legtöbben, de vajon melyik szakmacsoportból szereztek a legtöbben sikeres OKJ-bizonyítványt is?

OKJ szakmacsoport Végzettek száma
Vendéglátás-turisztika 7 487
Gépészet 5 961
Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció 4 492
Egészségügy 4 344
Mezőgazdaság 3 512

Sikeres vizsgát már jóval kevesebben, összesen 49 535-en tettek a 2016/17-es tanévben. Közülük kiugró számban, 7 487-en vendéglátás-turisztika tanfolyamon szereztek OKJ-bizonyítványt, negyed annyian, mint ahányan elkezdtek ilyen jellegű képzést. De még így is a vendéglátás-turisztika maradt a toplista tetején. Érdekes, hogy felkerült azonban a listára a mezőgazdaság, 3 512-en tettek sikeres vizsgát ilyen képzésen is.

Ezek a legnépszerűbb OKJ-s képzések: már nem a régi nagy kedvenc vezeti a listát

Jelentős átrendeződés történt az OKJ-s képzések piacán a korábbi évekhez képest - derült ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. által összeállított legfrissebb, 2017-es toplistából.