szerző:
Eduline

A motivációs levél műfaját mindenki ismeri, a personal statementet főleg azok, akik valamelyik angol egyetemen szeretnének továbbtanulni. Bár a brit felvételi folyamat alappillérének számító dokumentum megírása nem könnyű feladat, az Euroexam International szakértőinek alábbi tanácsaival meggyőző personal statementet készíthetsz.

Oxford. Akármelyik brit egyetemre is szeretnétek bekerülni, a personal statement megírását komolyan kell vennetek
©

2019-ben szeretnétek jelentkezni valamelyik brit egyetemre? Bár úgy tűnik, hogy rengeteg idő van a jelentkezési határidőig, valójában már most érdemes elkezdeni a felkészülést, mert - ahogy cikksorozatunk előző részeiben már olvashattatok róla - a brit egyetemi felvételi másfél-két éves folyamat, egymásba fonódó, egymásra épülő tevékenységekkel, szigorú határidőkkel.

E folyamat talán legfontosabb, önmagában is hónapokat vagy még több időt igénybe vevő eleme a „personal statement” (PS) megírása. Beadási határideje megegyezik a jelentkezési határidővel (a következő felvételi szezonban 2019. jan. 15., kivéve, ha Oxfordba vagy a Cambridge-re jelentkeznétek, akkor 2018. okt. 15.).

A PS a kiválasztási folyamat egyik alapeleme, mert az egyetemek – a tanári referenciákban megadott tanulmányi eredmények figyelembe vétele után – ez alapján választanak a jelentkezők közül. Az érettségi jegyek és az angolnyelv-tudásra vonatkozó elvárásokat az offerben (ezt a fogalmat ebben a cikkben magyarázzuk meg), körülbelül két hónappal később adják majd meg az egyetemek, miután a PS alapján eldöntötték, hogy helyet ajánlanak nektek.

Miért olyan fontos a personal statement?

Ebben írhattok le minden olyan dolgot, amivel meggyőzhetitek a kiválasztott egyetem képviselőit, hogy különlegesek vagytok, rendelkeztek azokkal a tanulmányi és élettapasztalattal, illetve motivációval, amelyek alapján alkalmasnak találhatnak titeket az adott kurzus elvégzésére.

Van egy listám a legszimpatikusabb brit egyetemekről, azok közül fogok választani

Egy felsőoktatási-továbbtanulási kiállításon könnyebb megszerezni a jelentkezéshez, a szak- és egyetemválasztáshoz szükséges információkat, mint az interneten böngészve - mondja Bogner Luca Laura, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja, aki nemrég járt az egyik brit továbbtanulási expón. A tapasztalatairól kérdeztük. Idén voltál tizedik évfolyamos, de már a továbbtanulási lehetőségekről gyűjtesz információt.

Miért kihívás a meggyőző personal statement megírása?

Mert…

• …max 4000 karakteres szöveget írhattok, és egy ilyen, egyszerre esszészerű, tematikus és mégis személyes szöveg megírására egy átlagos középiskolás nincs felkészülve, a nyelviskolák sem foglalkoznak ilyesmivel.

• …a 11. évfolyamos diákok egy része valószínűleg úgy érzi, nincs semmi - vagy nem sok minden -, amit beleírhatna. Iskolai tantárgyairól, iskolán kívüli tevékenységekről mindenki ír. Kérdés: ez mire elég?

• …a briteknél legfeljebb öt szakra jelentkezhettek, de csak egyetlen personal statementet írhattok, ebben az egy szövegben kell összefoglalnotok terveiteket úgy, hogy mindegyik megjelölt egyetemi szak képviselői azt érezzék, nekik szól az egész.

Felkészülés

A PS-t októberben, illetve januárban kell leadni, de érdemes már egy-másfél évvel előbb elkezdeni a tervezést, elsősorban azért, hogy legyen tartalom, amire hivatkozhattok. A választott szakokhoz kapcsolódó tantárgyak mellett az iskolán kívüli aktivitásaitokat részben az egyetemi felvételi témáihoz kell igazítanotok.

Ha például környezetvédelmet szeretnétek tanulni, érdemes környezettudatosságra ösztönző helyi szervezeteknél önkéntes munkát vállalni. Ha a zoológia érdekel titeket, állatkertben vagy állatmenhelyen vállalhattok gyakornoki vagy önkéntes munkát. Ha a társadalomtudomány, akkor civil szervezeteknél, külképviseleteknél, kormányzati szerveknél érdemes rendszeresen önkénteskedni, gyakornokoskodni. A jól megválasztott iskolán kívüli szakmai tevékenységekkel bizonyíthatjátok, hogy motiváltak vagytok, szívesen tanultok, fejlesztitek képességeiteket. Ugyanakkor mindez arról is árulkodik, hogy képesek vagytok a hatékony munkavégzésre és élményszerzésre a komfortzónátokon, az alapvető kötelezettségeiteken túl is, és olyan készségekre, ismeretekre, tudásra tesztek szert, amelyek alkalmassá tesznek az adott szakon tanulásra. Ha nem szakmába vágó, érdeklődési területhez illő munkatapasztalatotok van, erről is érdemes beszámolni, hiszen ez is a megbízhatóságotokról, önállóságotokról tanúskodik.

A skót Roxfort, ahol hajnali kettőig tart nyitva a könyvtár

A magyar diákoknak van néhány titkos favoritja. Ezek egyike Skóciában a University of Glasgow, ahol most is becsületes magyar csapat erősíti a legkülönbözőbb szakok, societyk és a színes, zajos Student Village életét. Levente fizikát és űrkutatást, Emma zoológiát, Lili közgazdaságtant tanul, de megtalálható a magyar diákok palettáján a pszichológia is éppúgy, mint az aeronautika.

És ami a legfontosabb: nem csak utalgattok a personal statementben a különböző készségekre, minden leírt szó mögött ott van a konkrét szervezet, ahol szakmai munkát végeztetek. Ha a fentieket meggyőzően, választékosan, legalább C1-es szintű angolsággal, jól szerkesztve, tagolva írjátok le (max. 4000 karakterben), jó esélyetek lesz, hogy az egyéni tapasztalatok és a motivációtok igazolásával az esélyesek közé kerüljetek.

Egy példa

Megmutatjuk, hogyan lehet egy personal statementben öt egyetem különböző szakjaira okosan utalni. Andrea öt egyetemre jelentkezett az alábbiakban vázlatosan bemutatott, szuperül megírt personal statementjével, és négyre (köztük Cambridge-be és Edinburgh-be) fel is vették.
Választott szakjai: földrajz, biológia és környezetvédelem-tudomány (valójában a környezetvédelem érdekelte legjobban, de nem mindenhol volt ilyen szak). Az alábbi nyolc bekezdés jól illusztrálja, hogy oldotta meg a nehézségeket.
1. bekezdés: a szakok, szakmai érdeklődési területek megfogalmazása úgy, hogy az összes szakról szó esik, és a globális kihívásokra is utal
2. bekezdés: érdeklődési körökhöz kapcsolódó konkrét gyerekkori élmények (ilyen messzire visszatekinteni talán túlzás, de Andrea ebben is ügyes volt)
3. bekezdés: releváns középiskolai tárgyak, tanulmányok bemutatása a szakok szempontjából fontos összes témakör kihangsúlyozásával
4. bekezdés: a felkészülés állomásainak felsorolása szakmai szemszögből
5. bekezdés: önálló kutatási érdeklődés és tevékenységek bemutatása, szervezetek megjelölésével, amelyeknél Andrea tevékenykedett
6. bekezdés: önkéntes, civil szervezeteknél folytatott releváns tevékenységek, és az ezek során szerzett speciális készségek, ismeretek bemutatása
7. bekezdés: személyes – nem szakmai – érdeklődési körök, készségek, tapasztalatok (ezek kevésbé hangsúlyosak, mint a szakmaiak)
8. bekezdés: a nemzetközi tanulási helyzethez alkalmazkodás képességének bemutatása (ez fontos a fogadó egyetemeknek, de nehéz megfogalmazni, ha még nem tanultatok hosszabb időt külföldön).

Ez csak példa a komplex elvárások kezelésére, a végső megoldást mindenkinek magának kell megtalálnia, önállóan, persze segítséget igénybe véve.

Csak olyat írjatok le, amit bármikor igazolni tudtok. Nem csak a Cambridge vagy az Oxford hívhat akár személyes, akár skype-os interjúra - ezek egyik célja, hogy a PS-ben leírtakat még részletesebben kifejthessétek.

Másolni sem érdemes, ez ugyanis az első, amit ellenőriznek: a beérkező personal statementeket átfuttatják egy plágiumszűrőn, és ha fennakad, akkor vége a felvételi eljárásnak. Az egyéni megfogalmazások azért is fontosak, mert minták ezreit találjátok mind a UCAS, mind sok, felkészítést is vállaló honlapon, valamint minden egyetem honlapján. Könnyű beleesni a csapdába, hogy innen-onnan csipegessetek, de nem éri meg.

Kezdjétek el időben!

Vágjatok bele a hosszú távú tervezésbe korán, találjátok ki, mi mindent kell csinálnotok, hogy releváns, odaillő tartalommal tölthessétek meg a PS-et. Segítséget itt kaphattok.