szerző:
Eduline

Bár csak fél év múlva kezdődik a 2019-es érettségi, sok mindent már most tudunk. Mikor kezdődnek a vizsgák, milyen szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi? Mutatjuk.

©

 A vizsgaidőpontok

©

A 2019-es tavaszi érettségi szezon május 3-án a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel kezdődik. Az öt fő tantárgy vizsgái azaz a magyar, matek, történelem, angol és német május 6-ai héten kezdődnek. Az írásbeli vizsgák másjus 24-én olasz nyelvvel zárulnak. Eután jönnek a szóbelik: az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5-13., a középszintűek pedig június 17-28. között lesznek. 

Ezek lesznek a 2019-es emelt szintű magyarérettségi tételei

Idén például bekerült a tételek közé Esterházy Péter is, hiszen a vizsgázóknak az műfajváltozatokról kell beszélniük az író három novellaciklusával kapcsolatban. A tételcímeket itt nézhetitek meg:

Megvannak a 2019-es magyarérettségi tételei: itt a lista

Nyilvánosságra hozta a 2019-es emelt szintű magyarérettségi tételeinek címét az Oktatási Hivatal.

Már a jövő májusi mozgóképkultúra és médiaismeret érettségi gyakorlati feladatait is megtaláljátok

Hangjáték készítése zörejekkel és atmoszférával, vlogvideó készítése, hír és publicisztika készítése, elemző esszé a fake newsról, az erőszakról és a komikumról, a magán- és a közszféráról – többek között ilyen gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk azoknak a diákoknak, akik 2019 májusában-júniusában középszinten érettségiznek.

A gyakorlati feladatok listáját és leírását itt találjátok meg:

Fake news a 2019-es érettségin: újabb tételsor látott napvilágot

Egyre több tantárgy 2019-es érettségi tételeit hozza nyilvánosságra az Oktatási Hivatal, amelynek az oldalán már a jövő májusi mozgóképkultúra és médiaismeret érettségi gyakorlati feladatait is megtaláljátok. Hangjáték készítése zörejekkel és atmoszférával, vlogvideó készítése, hír és publicisztika készítése, elemző esszé a fake newsról, az erőszakról és a komikumról, a magán- és a közszféráról - többek között ilyen gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk azoknak a diákoknak, akik 2019 májusában-júniusában középszinten érettségiznek mozgóképkultúrából és médiaismeretből.

Ezeken a szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi

Ebben a dokumentumnak találjátok az alap- és osztatlan szakok teljes listáját, mellettük pedig az érettségi követelményeket – ahol jelzik, ott emelt szintű érettségit is kell tenni a meghatározott tárgyakból.

null

null

A legnagyobb kihívással továbbra is azok szembesülnek, akik általános orvosi, fogorvosi, állatorvosi vagy gyógyszerész szakra szeretnének bekerülni, nekik két tárgyból is emelt szintű érettségit kell tenniük.

Persze az emelt szintű érettséginek akkor is érdemes nekifutni, ha valaki olyan szakra jelentkezik, ahol nem kötelező a nehezebb vizsga, az 50 többletpont ugyanis nagy előnyt jelent a felvételin.

Végzős középiskolások, figyelem! Ezt már most tudni lehet a 2019-es felvételiről

Másfél hónap múlva kezdődik a 2019-es egyetemi-főiskolai felvételi, de sok mindent már most lehet tudni: marad például az érettségi pontok duplázása, és azt is közzétették már, milyen szakokhoz kell emelt szintű érettségi.