szerző:
MTI

Az Együtt 2014 szerint az, hogy jövőre csupán a tanulmányaikat megkezdő felsőoktatási hallgatók ötöde tanulhat...

©

Az Együtt 2014 szerint az, hogy jövőre csupán a tanulmányaikat megkezdő felsőoktatási hallgatók ötöde tanulhat ingyen, tovább súlyosbítja az ország megosztottságát. "Ma Magyarországon semmi sem az, aminek látszik: a pártkatonákat civilnek álcázzák, a recessziót tündérmesének becézik, a tandíjat pedig részösztöndíjas képzésnek" - írta a választói mozgalom közleményében.

Eszerint "a Hoffmann Rózsa-féle álruhás tandíj" ésszerűtlenül sokba kerül a hallgatóknak, és szembefordítja a tehetőseket azokkal, akik szegényebb sorba születtek.

Az Orbán-kormány felsőoktatási rendszere olyan Magyarország képét vázolja fel, ahol a szegény, de tehetséges fiatalnak alig lesz esélye arra, hogy tanulással törjön ki öröklött helyzetéből, hiszen az egyetemek versenyképes szakjait csak a felső százezer engedheti majd meg magának - olvasható.

A Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott választói mozgalom szerint az újabb forráskivonás a felsőoktatásból nem szolgálja a méltányos és fejlődő Magyarország jövőjét, ugyanakkor "leleplezi a rezsim kormányzóképtelenségét".

A hallgatói szerződésekről úgy foglalnak állást: a fiatalokat nem röghöz kötéssel, fenyegetéssel, lehetőségeik korlátozásával kell itthon tartani, hanem tervezhető és kiszámítható jövőképet kell nyújtani nekik.    

A kormány szerdán tárgyalt a jövő évi felsőoktatási keretszámokról. A döntést csütörtök délelőtt ismertetik a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az eduline szerda esti információja szerint a kabinet elfogadta azt az előterjesztést, amely jelentősen csökkenti a száz százalékban államilag finanszírozott képzési helyeket.