szerző:
Eduline

Fontos kérdés, ha az őszi érettségi időszakra készültök. Kinek kell fizetnie a vizsgákért, és mennyit?

Az érettségi térítésmentes abban az esetben, ha:

Az érettségi vizsga ingyenes a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig. Ingyenes továbbá az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgája.

Térítésmentes a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga.

Minden más esetben fizetni kell érte, írja az Oktatási Hivatal honlapján.

©

Mennyit kell fizetni?

Ha a kormányhivatalban nyújtjátok be a jelentkezéseteket, akkor az Oktatási Hivatal számára kell kifizetni a vizsgadíjat. A középszintű érettségi vizsgákért 2017-ben 19 ezer forintot kell fizetnetek – tantárgyanként. Az emelt szintű vizsgáért pedig 2017-ben 32 ezer forintot kell fizetni. 

Ha viszont középiskolában jelentkeztek, akkor a középszintű érettségi díját az iskolának kell fizetni, az emelt szintűét ebben az esetben is az Oktatási Hivatalnak kell.

A vizsgadíj befizetését minden esetben igazolni kell. Utalványon történő befizetés esetén a jelentkezési laphoz az eredeti feladóvevényt kell csatolni. Átutalással történő befizetés esetén a bank által igazolt átutalási megbízást kell csatolni a jelentkezési laphoz.